HEM TILSAMMANS: - Jeg tror nok dette er et enveis transportmiddel, sier Kristina Iversen, som planlegger å ha en sofa oppå sykkelen.

Gjenvinningssjau med søppelhaug

Hva får du om du gir fem containere søppel til Arkitektur- og designhøgskolen? Jo, 18 kjøretøy og kanskje noen miljøbevisste arkitektspirer.

Publisert Sist oppdatert
IN ACTION: «BÅNNski service» vant billøpet, til tross for mistanke om promillekjøring.
HARD KONKURRANSE: Finale mellom «Hot weels» og «BÅNNski service», der sistnevnte gikk av med seieren.
THE WOODEN LEG: Det gikk ikke like fort framover for alle.
THE LUCKY LOSER: - Vi satser på hygienisk transport. «Wet dream» fikk årets wildcard-premie.

PANG!

  • PANG! er et årlig semesterstartarrangement som arrangeres for tredje gang.
  • Alle ansatte og studenter ved AHO deltar. Målet er å skape relasjoner på tvers av det hierarkiske systemet.
  • I år har arrangementet spesiell fokus på miljø og gjenvinning.

– Vi har ingen strategi, ser du ikke det? sier student Martin Sandstø mens han forsøker å feste en sparkesykkel til et badekar. På Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er studenter og ansatte samlet for å delta på det årlige arrangementet PANG!

Fra rullator til «bil»

Målet med dagen er at studenter og ansatte skal bli kjent på tvers av studier og avdelinger, samt at de skal bli mer bevisste på miljø og gjenvinning. I tillegg skal resultatet altså være et framkomstmiddel, eller i hvert fall noe som kan rulle og frakte mennesker fra a til b. Etterpå blir det billøp og premieutdeling.

– Dette er en organisk prosess, ingen vet egentlig hva de gjør, sier student Jonas Laberg.

Han står i utkanten av en svær haug med rullatorer og klør seg i hodet. Sammen med gruppa si er han helt i startfasen, og foreløpig er byggverket deres ikke noe du ville kjent igjen som et kjøretøy. Uansett, folk er i godt humør, ølbokser blinker i sola mens rullestoler og badekar går et nytt liv i møte.

Innhentet av selvinnsikt

Etter fire timer med intens jobbing blåser, Jan Troye fra Franzefoss Gjenvinning, som leverte søppelet for anledningen, i trompeten. Billøpet kan begynne. Alle de 18 lagene gir det resirkulerte jernet. Badekar, sofaer, utbygde sykler og annet søppel ruller i vei.

Lagene vurderes ut ifra originalitet i forhold til funksjon, design, og kreativitet i bruk av materiale. I tillegg til heder og ære får vinnerne en pokal, som selvfølgelig er resirkulert, samt en flaske Cava, eller «Champagne», som noen velger å kalle det.

– Det er jo utrolig hvor mye folk kaster som kan brukes til å lage noe helt sykt kult, sier en entusiastisk deltager fra bilen «Lav terskel».

Likevel er ikke alle studentene like overbevist om at de kommer til å ha miljø og gjenvinning i bakhodet resten av semesteret.

– Miljø!? Jeg tenker bare skrot og forurensing, sier en deltager på «SpaCab.»

– Grunnen til at folk kaster ting, er jo at sånne som oss designer nye produkter, legger kompisen til.

Powered by Labrador CMS