MERKER ØKNING: Jon Lønnve mottar stadig flere henvendelser fra underholdningsbransjen.

Underholdningsbransjens skjulte skattkammer

Behovet for døde dyr i norsk underholdningsbransje er økende. Stadig flere kontakter Naturhistorisk museum for å leie utstoppede måker og moskuser.

Publisert Sist oppdatert
BJØRN MED ØRN: Bjørn Bjerke ved Naturhistorisk museum viser stolt fram ørnen fra 1800-tallet. Den og 2000 andre objekter kan lånes ut.
GJØRES KLAR: Preparatlærling Bjørn Winter syr ferdig en vær som kanskje blir å se på en TV-skjerm nær deg.

- Steen og Strøm leide moskusen vår. Jon Lønnve, seksjonsleder for konserverings- og forskningsteknikk.

# Naturhistorisk museum (NHM) har Norges største samling av naturvitenskapelige objekter.

  • Museet skiller mellom forskningsgjenstander og utstillingsgjenstander. De zoologiske utstillingsgjenstandene har ingen forskningsverdi, og det er disse som leies ut til underholdningsformål.
  • Totalt består kolleksjonen av 7,7 millioner gjenstander, noe som utgjør 65 prosent av landets totale naturhistoriske samlinger. 2000 av dem er utlånsobjekter.
  • Samlingen spenner fra lakseparasitter til store, forhistoriske dyr og levende planter.
  • Museet tar leie for utlån, og det er kun i svært spesielle tilfeller at museet låner ut til privatpersoner.
  • Naturhistorisk museum (NHM) er en del av Universitetet i Oslo og huser universitetets naturhistoriske samlinger og en botanisk hage.

I et lite rom i første etasje på Naturhistorisk museum (NHM) blir væren stoppet ut og får sin endelige form. Snart vil den bli en del av NHMs utstillingssamling. Derfra er veien til «15 minutes of fame» utenfor museets lokaler kort.

– Antallet søknader om leie av gjenstander er absolutt økende, sier seksjonsleder for konserverings- og forskningsteknikk Jon Lønnve.

– I løpet av de syv årene jeg har vært ansatt her har jeg sett at vi mottar stadig flere henvendelser, både fra underholdningsbransjen og fra andre forskningsinstitusjoner og museer.

Jungeltelegrafen går

Lønnve synes det er god PR for museet at dyrene gis nytt liv i underholdningsverdenen, men sier at det har aldri vært noe fokus på utleie til underholdningsformål ved NHM.

– Det er rett og slett jungeltelegrafen som går. Det er tydelig at folk snakker sammen, og flere blir gjort oppmerksomme på hva man kan få tak i her hos oss.

Museet blir flere ganger i måneden kontaktet av firmaer som ønsker å leie gjenstander eller bruke lokalene.

– Steen og Strøm leide moskusen vår og hadde den stående i et utstillingsvindu. Men det er fuglene våre som er mest populære, de brukes mye både i TV og reklamer. Maxbo leide nylig en måke for å bruke i en piperørreklame, og like etter ble den lånt ut til TV2 som trengte den til programmet Golden Goal.

– Henrykt!

Fotografen Morten Krogvold er blant dem som har lånt gjenstander fra Naturhistorisk museum.

– Jeg har lånt masse, blant annet et hvalkranie, utstoppede fugler og tre saueskaller. Disse ble brukt til en utstilling jeg hadde på Stenersenmuseet.

Krogvold sier at han kjenner til tilbudet fordi han bor i Oslo og er en kulturmann.

– Jeg var helt henrykt! Jeg fikk enestående service, blant annet i form av en omvisning på museet der jeg kunne velge ut gjenstander til utstillingen min. For meg var dette helt nødvendig, sier han.

Også RubiconTV har tatt turen til NHM for å låne med seg utstoppete dyr.

– Vanligvis bruker vi rekvisitter fra kostymelageret, men da vi trengte en måke var det naturlig å kontakte naturhistorisk museum, sier redaksjonsassistent i Golden Goal, Christina Dammen.

– Men hva i all verden skulle dere med en måke i Golden Goal?

– Måken ble utstyrt med et ordførerkjede av binders, og forestilte ordførerens godklump i en sketsj om et kommunestyremøte i Gratangen kommune, forteller Dammen.

Frykter skader

Det er ikke uten betenkninger at Naturhistorisk museum låner ut fra skattekisten sin.

– Det er klart at vi frykter at ting skal bli ødelagt når vi låner dem bort. Vi foretar en individuell vurdering før vi lar noen leie ting fra oss, og lånetageren er erstatningspliktig. Det er derfor vi er forsiktige med å låne ut store gjenstander. Det er mye dyrere å erstatte en isbjørn enn en måke, sier Lønnve.

Ihjelkjørte dyr

Lønnve sier at de prøver å innfri ønskene så sant det er mulig, men ikke alle får det svaret de hadde håpet på.

– Det var en mann ville låne et dyr som så levende ut og hadde innebygd motor slik at det kunne bevege seg. Dyrene våre er frosset og helt ubevegelige, så denne mannen fikk naturlig nok avslag.

– Hva er den mest bisarre henvendelsen dere har fått?

– Den kom fra TV2s julekalender. De lurte på om vi hadde noen ihjelkjørte dyr de kunne låne. Tilfeldigvis hadde vi nettopp fått inn noen som lå i fryseren, og disse lot vi dem bruke.

Ikke et rekvisittlager

Det hender også at personer benytter seg av selve lokalene på naturhistorisk museum.

– Knut Nærum brukte lokalene våre i fjor. Da hadde han med seg journalister hit, og brukte museet som bakgrunn for en boklansering. Vi har også en del fotografer som tar bilder her, eller de låner med seg gjenstander for å fotografere dem.

Lønnve vil likevel understreke at Naturhistorisk museum ikke er ment å være noe rekvisittlager.

– Vår første prioritet for samlingen er og blir forskningen, sier han.

Totalt består samlingen på NMH av nesten åtte millioner objekter. Rundt 2000 av dem er utstillingsobjekter, som det er mulig å leie. Men om du øyner håp om å skaffe deg en hel isbjørn for en kveld, blir du skuffet.

– Isbjørnen vår er over 100 år gammel, og i så dårlig forfatning at vi ikke tør å flytte på den lenger. Men vi har over 350 isbjørnkranier som vi nylig lånte ut til en forskningsinstitusjon i Danmark, sier Lønnve.

Powered by Labrador CMS