USIVILISERT: Dødsstraff hører ikke lenger hjemme i et sivilisert samfunn, men står på lik linje med straffemetoder i land som USA ikke vil bli sammenlignet med, mener Fredrik Klingenberg.

Studenter mot dødsstraff

Ifølge Amnesty International Blindern kan metodene for dødsstraff i USA defineres som tortur. Nå sanker de studentenes underskrifter til et opprop.

Publisert Sist oppdatert
VEKKER OPPSIKT: Anette Helleborg har tatt plass i den elektriske stolen for å vekke nysgjerrighet. Stuntet fungerer bra, for det er mange engasjerte studenter som tar tar turen innom Amnestys stand.

Fakta om Dødsstraffuka:

  • Amnestys Dødsstraffuke i Oslo pågår fra 10. til 17. oktober.
  • Blant arrangementene er en opplesning ved Erlend Loe på Aker Brygge 15. oktober.
  • Et møte med Fabian Stang, André Muri og Mina Hadjian på Rådhustrappa 16. oktober.
  • Urpremiere på Dead Beat Escapement, en opera om dødsstraff, i operaen 17.oktober.
  • Les mer på hjemmesiden til Amnesty International Blindern: [http://amnestyblindern.blogspot.com/](http://amnestyblindern.blogspot.com/)

– Dødsstraff hører ikke lenger hjemme i et sivilisert samfunn. Denne straffen praktiseres i andre land som USA helst ikke vil assosieres med, sier Fredrik Klingenberg, leder i Amnesty International Blindern.

– Mange har blitt uskyldig dømt, og det har vært debattert om giftinnsprøyting som henrettelsesmetode strider imot den amerikanske grunnloven. Paradoksalt nok er den samme henrettelsesmetoden ulovlig mot dyr, da den anses som inhuman, forteller han.

Sammen med andre medlemmer av Amnesty på Blindern, rigget han til en stand og en elektrisk stol på Frederikkeplassen ved Universitetet i Oslo (UiO) fredag i forrige uke. Dette som en markering av den internasjonale dagen mot dødsstraff, som også er den første dagen i Amnestys dødsstraffuke.

Kritiserer presidentkandidatene

Formålet med standen er å få så mange forbipasserende som mulig til å skrive under på Amnestys opprop mot dødsstraff. Oppropet skal sendes til de amerikanske presidentkandidatene, Barack Obama og John McCain.

– Vi vil få fram at begge presidentkandidatene er for loven om dødsstraff. Per dags dato er det vanskelig å vinne valget hvis man signaliserer noe annet, så USA vil uansett få en president som støtter loven. Obama har tidligere uttalt at han var mot dødsstraff, men han skiftet standpunkt, sier Klingenberg.

Brutale metoder

Klingenberg mener samtidig at flere sider ved dødsstraffen i USA kan defineres som tortur. Ved noen tilfeller har fangen blitt forberedt til henrettelse ved å innta sitt siste måltid, uttale sine siste ord og bli festet til sengen hvor sprøyten skal settes, for så å få beskjed om at saken har blitt anket, og fangen får leve. Slikt setter spor i psyken.

– Henrettelsesmetoden som brukes oftest, er innsprøyting med gift. Når fangen får den første sprøyten, blir hele kroppen lammet, slik at personen verken kan røre seg eller snakke når den andre, dødbringende sprøyten settes. Selv om smertene er uutholdelige, er fangen ute av stand til å uttrykke seg i dødsprosessen, sier han.

Klingenberg håper at mange studenter engasjerer seg i Amnestys dødsstraffuke.

– Jeg har tro på at vi en dag skal kunne avskaffe dødsstraff helt, men det er lite realistisk i nærmeste fremtid, selv om det går riktig vei. Flere stater i USA, og andre land, avvikler dødsstraff, sier han.

Powered by Labrador CMS