FEIL VEI, FØLG MEG: Før Ingvild Brox Kielland tar grep, er en betydelig mengde studenter på nippet til å tilbringe søndagen på Grønland istedenfor i Holmenkollen.

Søndagstur i norsk kultur

Holmenkollsøndag er i ferd med å bli et høydepunkt for internasjonale studenter. Årets arrangement trakk rundt 200 nysgjerrige norgesvenner.

Publisert Sist oppdatert
FRANSKE NORGESVENNER: Lisa Flanquart (t.v) og Esther Regnier, betrakter et arrangement, som har oppsiktsvekkende mange utenlandske idrettsøvere på deltagerlisten, til å være en erkenorsk kulturbegivenhet.
PLEASE STAY TOGETHER: Cato Hernes Jensen (t.v.) og Ingvild Brox Kielland i SVSU tar ropert til hjelp for å holde rundt 200 internasjonale studenter samlet.

HOLMENKOLLSØNDAG: Med ansiktsmaling i sine respektive nasjoners flagg, gikk ferden opp mot Holmenkollen for å oppleve norske idrettsutøvere ta henholdsvis sølv og bronse i skihopp. 9. mars arrangerte nemlig det Samfunnsvitenskapelige fakultets studentutvalg (SVSU) for andre år på rad tur for internasjonale studenter for å oppleve Holmenkollsøndag.

Ingvild Brox Kielland, leder for SVSU, forteller at det har vært en merkbar økning i interessen rundt arrangementet siden i fjor. I år fikk studentutvalget også hjelp av International Students' Union (ISU) til å spre informasjon ut til de internasjonale studentene, og over halvparten av deltagerne studerer ved fakulteter utenfor SV.

– I fjor var det rundt hundre deltakere, mens i år hadde vi mer enn dobbelt så mange påmeldte. Jeg tror mange av de som er på utveksling ønsker å oppleve noe typisk norsk mens de er her, og Holmenkollsøndag er jo et godt eksempel på noe som er stereotypisk norsk, sier Brox Kielland.

Nye opplevelser

BRATT, MEN BEUNDRINGSVERDIG: Stéphanie Plovin samler erkenorske motiver til beskuelse for kjente og kjære hjemme i et langt varmere Mexico.

Stéphanie Plovin fra Mexico er på utveksling gjennom SV, og dette er første gang hun tar turen til Holmenkollen. Hun gjenkjenner norskpreget som Kielland refererer til.

– Før jeg kom hit var det bare Holmenkollsøndag og 17. mai jeg hadde hørt om. Jeg er veldig spent. Men jeg har aldri stått på ski før, og har ingen anelse om hva jeg har i vente, sier hun.

Selv savner Kielland flere arrangementer for internasjonale studenter.

– De er jo en studentgruppe som faller mellom to stoler. Slik det er i dag har vil heller ingen systematisert link mellom Universitetet i Oslo, ISU og oss for å kunne samarbeide om å lage attraktive arrangementer, sier hun.

Ifølge Kielland har de positive tilbakemeldingene vært mange, og i 2009 satser de på at antallet påmeldte går mot en ny fordobling.

– Neste år skal vi henge opp plakater, og forhåpentligvis også få finansiering til sitteplasser. Det tror jeg vil gjøre arrangementet enda mer attraktivt, sier hun.

Kulturell tilbakeholdenhet

Etter at noen dusin idrettsutøvere har satt utfor en restaureringsklar hoppbakke, er inntrykkene mange. Plovin er imponert, men forteller at hun ved flere anledninger var bekymret for at skihopperne skulle skade seg. Samtidig savnet hun litt mer engasjement.

– Publikum jublet ikke så mye som jeg hadde trodd, noe som overrasker meg med tanke på hvor glade dere er i arrangementet. Men det har sikkert noe med kulturen å gjøre, sier hun.

– Så var det verdt å stå et par timer ute i kulda for å få med seg dette?

– Selvfølgelig, dette var helt klart en minneverdig opplevelse.

Powered by Labrador CMS