ØNSKER TAKHØYDE: Oslo Kristelige Studentforbund. Fra venstre: Sindre Stabell Kulø, Silje Kristin Meisal, Torkil Hvidsten og Anders Martinsen.

– Tråkker på homofile

Oslo Kristelige Studentforbund reagerer kraftig på Oslobiskop Ole Christian Kvarmes avskjedigelse av en homofil prest.

Publisert Sist oppdatert

- Det er ingen menneskerett å være biskop, studentprest Sindre Stabell Kulø

– Jeg kan ikke forstå hvorfor han gjør dette nå, sier Sindre Stabell Kulø, studentprest i Norges Kristelige Studentforbund, og dermed ansatt i Oslo bispedømme, hvor Ole Christian Kvarme er øverste leder.

Han reagerer på at Kvarme har nektet den homofilt samboende presten Svein Josefsen å returnere til sitt vikariat i Bryn menighet etter en sykemelding.

– Han har ikke noen støtte i bispedømmerådet, alle er mot vurderingen, likevel presser han gjennom sitt sololøp, sier Stabell Kulø.

Det er nemlig bispedømmerådet som ansetter folk i faste stillinger og lange vikariater, mens biskopen selv bestemmer over korte vikariater. Derfor har Kvarme trolig jussen på sin side, men leder i Osloforbundet, Silje Kristin Meisal, mener moralen burde stoppet ham.

– Han har ikke flertall, men tråkker på et annet menneske for å gjøre en symbolsk krampetrekning, mener hun.

Jesu eksempel

Stabell understreker at dette ikke er en symbolsak for forbundet, men viktig for de som føler dette på kroppen.

– Kvarme har skrevet under på en erklæring om at de som lever som homofile prester, eller som ansetter homofile prester, undergraver evangeliene. Da oppfatter vi det som at Kvarme tråkker på våre medlemmer, sier styremedlem i Osloforbundet, Torkil Hvidsten.

– Dette er for øvrig en lære som ikke praktiseres i Oslo bispedømmeråd, sier Anders Martinsen, også styremedlem i Osloforbundet. Han påpeker at det er den homofile praksisen Kvarme ikke liker.

– Det betyr jo at man utestenger homofile fra en veldig viktig del av det å være menneske; kjærlighet og parforhold.

Martinsen mener det er viktig for kristne å stå på samme side som de som er på utsiden av samfunnet, og slik følge Jesu eksempel.

– Men står det ikke i Pauls’ brev at kristne bør være mot homofile?

– Flertallet i lærenemda mener det ikke kan tolkes slik, sier Stabell Kulø.

Martinsen understreker at alle som leser bibelen tolker.

– Det er ikke slik at Kvarme og hans meningsfeller leser Bibelen mer tekstnært, sier han.

Ingen menneskerett

Oslo Kristelige Studentforbund er kjent for å være liberale og har drevet homokamp siden 70-tallet. De bør derfor ikke forveksles med Oslo Kristelige studentlag (OKSL) som ikke bruker homofilt samboende prester ved forkynnelse. Lederen for OKSL, Synnøve Aandstad, sier de ikke føler at en ansettelsessak i Bærum angår dem som studentforening i Oslo, og har ingen mening om saken.

Forbundets studentprest, Sindre Stabell Kulø, peker på at de fleste kristne i Oslo er liberale som dem. Derfor mener han Kvarme bør vende om fra sin homofobi, slik andre biskoper har gjort.

– Det er ingen menneskerett å være biskop. Hvis han vil fortsette å kjøre sin linje får han en veldig tung arbeidsdag.

Dagsavisen kan tirsdag 20. mars for øvrig melde at Oslo bispedømmeråd og Ole Christian Kvarme ga Svein Josefsen vikariatet tilbake. Ifølge Dagsavisen har bispedømmerådet arbeidsrettslige forpliktelser overfor den homofile presten, men Kvarme har fremdeles det samme synet på homofile prester i partnerskap.

Kvarme var ikke tilgjengelig for kommentar før Universitas gikk i trykken.

Les leserinnlegg om denne saken, Hvem får plass i Kvarmes kirke?.

Powered by Labrador CMS