Are you the eggman?

Hvem sier at biologiprofessorer ikke har noe liv?

Publisert Sist oppdatert

– «Octopus’s garden», for eksempel, sier professor i Biologi og Beatles-fan Klaus Høiland.

– Den skrev Ringo da han var på Sardinia, og en lokal fisker fortalte ham hvordan blekkspruten samler sammen pene steiner og sjøstjerner og sånn for å dandere det rundt hulen sin som en slags hage. Og det stemmer faktisk, de gjør det, særlig den store middelhavsblekkspruten.

Slik kan Høiland fortsette i timevis.

IKKE SOM ANDRE BEATLES-FANS: På søndag kan Klaus Høiland fortelle deg hva «I am the Walrus» dreier seg om, biologisk sett.

Mest en hobby

Det hele startet da George Harrison døde i 2001. Høiland følte seg kallet til å skrive en annerledes nekrolog for helten, og skrev over et par sider i fagbladet Biologen en artikkel som tok for seg forskjellige biologiske fenomen i Harrisons Beatles-tekster. Trøfler og griser, for å være helt nøyaktig. Siden har flere artikler dukket opp med mer eller mindre jevne mellomrom, og søndag 17. oktober holder Høiland et foredrag på Zoologisk museum om naturtemaer i Beatles’ musikk og tekster.

– Det er ikke akkurat noe forskningsprosjekt, dette her. Mer en hobby, sier han.

– Boka kommer nok ikke før jeg pensjonerer meg.

Valmuer og stokkerose

Høiland (som på åttitallet ga ut en bok om botanisk innhold i Alf Prøysens musikk) synes det er rart at ikke flere har tatt for seg dette stoffet.

– Hver eneste tone og hvert eneste kremt som The Beatles gav ut har blitt så gjennomanalysert av forståsegpåere at man kan bli svimmel. Men det er kanskje typisk at akkurat naturen blir forbigått av media, sier han.

Han innrømmer imidlertid at ikke alle biologiske fakta er avgjørende for forståelse av musikken

– Det er klart, man trenger ikke å vite at marsmallow er laget av stokkerose for å forstå hva Lennon mener med «marshallow pies» i «Lucy in the Sky with Diamonds». Men andre små faktum kan jo hjelpe en, for eksempel når «the pretty nurse is selling poppies from a tray» i «Penny Lane», da skjønner man at det er om høsten hvis man vet at engelskmenn går med valmuer i knappehullene 11. november, Veterans’ Day.

Foredraget From strawberry fields to octopus’s garden: I am the walrus, are you the eggman?

holdes på Zoologisk museum 17. oktober kl 13.00

Powered by Labrador CMS