ROMENTUSIAST: Per Øyvind Borgen bygger egne modellraketter i garasjen.

Fremmed liv

Noen tror de allerede er iblant oss. Men norske forskere oppsøker ikke grønne menn.

Publisert Sist oppdatert
ROMFARTSEKSPERT: 21. juli 1969 guidet Erik Tandberg norske TV-seere gjennom månelandingen. Under Romdagene 2006 foredro han om avviklingen av en NASA-romferge, og det som skal følge den.

– Det er noe med hva man skal bruke millioner av kroner på. Jeg skjønner veldig godt at man ikke prioriterer å bruke millioner på å lytte etter radiosignaler som man kanskje oppdager, i stedet for å skyte opp satellitter som kan undersøke drivhusgasser på Venus, sier Marianne Moen, avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter.

– Det foregår en knallhard prioritering både i NASA og ESA, den europeiske romorganisasjonen, og man må virkelig slåss om de finansielle midlene. Å forske på intelligent liv i rommet krever voldsomme ressurser, og jeg syns for så vidt at det er greit at det offentlige ikke bruker midlene på det. Det er jo vanskelig å forsvare noe man har holdt på med i 40 år uten resultater, sier hun.

Sammen med Norsk Astronautisk Forening har Moen og Norsk Romsenter arrangert Romdagene 2006, som del av Forskningsdagene. Forskning på intelligent liv i verdensrommet er foreløpig en i hovedsak amerikansk øvelse, båret fram av Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) Institute i California. Dette ved hjelp av store private gaver fra blant annet Paul Allen, som i sin tid startet Microsoft sammen med Bill Gates, og som nå er en av verdens rikeste menn.

– Naivt

Ifølge undersøkelser er mer enn 30 prosent av alle amerikanere av den oppfatning at vi har romvesener boende iblant oss.

– Det er litt skremmende, men samtidig også spennende og litt pirrende. Ikke minst er det jo litt spesielt at de alle har valgt å slå seg ned i USA, hvor de da tydeligvis bortfører mennesker og opererer inn sendere som gjør at de kan overvåke jordboerne, sier Moen.

Siden 1984 har SETI Institute lyttet etter signaler fra utenomjordiske sivilisasjoner, uten hell, men likevel uten at sjefastronom Seth Shostak kommer til å gi opp. Han er en av verdens ledende kapasiteter på spørsmål knyttet til intelligent liv i rommet, og var en av foredragsholderne under årets romdager.

– Det fins anslagsvis 100 milliarder ganger 100 milliarder stjerner i universet. At vi er helt alene i verdensrommet er selvsagt en mulighet, men også ganske naivt å tro, sier Shostak.

– Menneskeskapt

Georg M. Rønning, religionshistoriker og forfatter av boken Romvesener – fredselskere, kidnappere og forførere, har i sin bok hevdet at romvesener som fenomen er menneskeskapt. Han mener at man likevel må anta at det fins intelligent liv i rommet, men at søkingen ikke vil føre fram.

– Den vitenskapelige letingen etter intelligent liv i rommet er litt morsom når man ser det hele i et større perspektiv. Og dessuten ikke så rent lite menneskesentrisk. I alle de år vi har lett etter intelligent liv har vi forsøkt å sende ut og fange radiosignaler. Når vi om noen få år går over til digital teknologi, vil de analoge radiosignalenes tid være omme, sier han.

– Vi vil med andre ord selv ha benyttet radiosignaler i noen få tiår av klodens flere millioner lange historie. Det skulle jo være veldig påfallende om ikke også utenomjordiske sivilisasjoner hadde beveget seg videre.

Powered by Labrador CMS