Juss-skatter til skue

Ved Universitetet i Oslo får studentene en gang i måneden tilbud om gratis omvisning i kunst og historie. Hvorfor kommer de ikke?

Publisert Sist oppdatert
LÆRDE MESTRE: Professor John Peter Collett forteller om Universitetets lærde menn. -- Her finnes alle slags avskygninger av jurister. Alle var med på å styre landet, og alle med forskjellige resultater, sier han.
SKJULTE SKATTER: Universitetet har godt bevarte kunstskatter voktet bak lukkede dører.

– Retten er satt, proklamerer professor John Peter Collett.

Han og kunstforvalter Ulla Uberg har gått bak fernissen i Domus Academica, og nå står de i en gammel rettssal sammen med en gruppe mennesker. Anledningen er den månedlige omvisningen «Kjenn ditt universitet,» et tilbud for studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO). Dagens tema er «Portretter og utsmykking i sentrum». Men bare én student er å se. Resten er stort sett pensjonister.

Kokett

Rettssalens vegger er fylt opp med portretter av viktige menn i gylne rammer. Collett snakker engasjert om Universitetets historie på 1800-tallet og om de portretterte menns betydning for Universitetet. Han peker på et maleri av en from herre.

– Denne blåste opp ballonger i badekaret som et eksperiment, men segnet senere om, som det seg hør og bør som professor, og døde.

– Plysj, fløyel og silke, fortsetter Ulla Uberg.

Hun er kunsteksperten, og forteller at portrettsamlingen ved Universitetet er knyttet til heder.

– Litt kokett, er han ikke?

Hun peker på en malt herre.

– Dette er så morsomt at vi egentlig kunne blitt her.

En ny tid

Men vi må videre. Gruppa losjes inn i nye, portrettfylte rom. Collett peker mot nok noen innrammede menn; den første generasjon universitetslærere som selv er utdannet ved Universitetet.

– Disse mennene var genier, sier Collett, før han skildrer maktkampen mellom Universitetet og Stortinget i 1880-årene.

Omvisningens siste stopp er Universitetets aula, en mektig sal med Munch på veggene.

Etter å ha fortalt om striden rundt utsmykningen, gir kunstforvalteren og professoren seg, til trampeklapp fra pensjonistene.

Sigbjørn Tenfjord var den eneste fremmøtte studenten. Han syntes det var gøy å se hva som skjulte seg bak dørene, i og med at han studerer juss.

– De fleste studenter prioriterer annerledes. Det er et stort problem. Vi har delt ut brosjyrer, men det er ikke nok, sier initiativtaker Bjørn Vidar Johansen.

Collett mener de kunne markedsført det mer som et studenttilbud.

– Men merk deg dette, sier han.

– Ved København universitet tar de faktisk betalt for slike omvisninger.

Powered by Labrador CMS