Historisk Emeritus

Historisk institutt fyller 50 år og Universitas har gravet frem den sjuende far i huset. – Skal dette bare handle om meg da? Jeg foreslår at du leser den beretningen jeg skrev til 25-årsjubileet for en historisk oversikt, sier Ottar Dahl (79).

Publisert Sist oppdatert

Professor emeritus Ottar Dahl har vært tilknyttet Historisk institutt siden oppstarten i 1953, to år etter at han avla hovedfagseksamen. Mye har forandret seg, spesielt studentene.

– Vel, de er jo litt mer mangfoldig interessert i dag, tror jeg, sier Dahl og faller i tanker.

– Ja?

– Og så var jo studentene i 60-årene mye mer politisk engasjerte på den ekstreme venstresiden, og det gikk litt ut over det faglige arbeidet. Men bevares, de ville utøve fagkritikk, sier Dahl og blir brått stille.

– Men de blandet politikk og fag på en positiv måte, altså.

Totalitære studenter

Dahl mener debattene i dag ikke på langt nær er like opphetede og stimulerende som på 60-tallet.

– Men jeg savner det ikke, jeg synes det var litt mye av det gode rundt 1968. Det ble litt sterkt for meg, litt for totalitært, sier professoren, som har beskjeftiget seg med fascismen i flere tiår.

– Er det noen spesielle hendelser ved Historisk institutt de siste 50 årene du vil trekke frem?

– Hm, vel, nei, ikke det jeg kan komme på.

I bakgrunnen lyder klangen av kasseroller og fresing fra panner. Det er søndag ettermiddag.

– Men det var mange interessante utfordringer i begynnelsen, grunnfaget ble grunnlagt og det var en sterk tilstrømning av nye lærerkrefter, forteller Dahl.

Reform-illusjoner

Da Dahl begynte sin karriere, hadde instituttet fem professorer og 86 studenter. I 2001 talte historisk institutt 21 professorer og 1100 studenter. Dahl er saktens vant til endringer -men likevel ...

– Ja, det er mye å si om den nye reformen. Men denne forkortningen og innstramningen av studieløpet er uheldig. Jeg tror det er atskillige illusjoner knyttet til dette. Men selv skeptikere kan vel bli positivt overrasket, medgir Dahl.

– Noen råd til de som skal føre skuta videre?

– Man bør bruke fantasien til å oppdage nye problemer, sier Dahl, som fremdeles bruker én dag i uken ved Universitetet.

– Jeg deler et kontor med noen av de andre pensjonistene fra instituttet, forstår du.

Historisk festing

Historisk institutt feirer seg selv med en foredragsserie over 12 uker. Foredragene finner sted torsdager kl 16.15-17.30, auditorium 2 i Georg Sverdrups hus. Alle foredragene trykkes som kronikker i Dagbladet.

Powered by Labrador CMS