Refser refuseringen

Publisert

Flere års arbeid, så flere måneders venting – og så endelig: Et blankt avslag. Tilværelsen for en upublisert forfatter kan være tung. Med fem tusen innsendte manuskripter i året tar ikke forlagene seg tid til å gi grundige tilbakemeldinger. Forfatter Levi Henriksen vet hvordan refusjonsbrevet kan svi.

– Hver gang jeg mottar refusjonsbrevet, gir jeg meg som forfatter. Det varer bare i 14 dager, så biter jeg tennene sammen – og begynner med noe nytt. Men bare én gang har jeg orket å ta fatt på et refusert arbeid om igjen, betror Henriksen.

Endelig feber

I høst debuterer Henriksen endelig med romanen Feber på Gyldendal. Det er den femte skjønnlitterære boken han har skrevet. Etter utallige refusjoner sitter han med følelsen av at det er svært tilfeldig hva som blir antatt.

– Det er en rar følelse at ett menneske skal bestemme om arbeidet ditt duger. Jeg kan ikke se jeg har lært noe av konsulentuttalelser. Demotiverende, det er ordet. For eksempel kan de henge seg opp i om innholdet er sannsynlig. Det synes jeg sparker vekk grunnlaget for all litteratur, den handler jo ofte om mennesker som gjør uventede ting.

– Tror du en privat tekstkonsulent kunne hjulpet deg på veien til utgivelse?

– Ja, jeg ville vært villig til å prøve det meste som kunne dytte meg i riktig retning. Jeg har aldri skrevet for moro skyld, sier Henriksen.

Dyden å tråkke på

Forlagsredaktør for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug Mia Bull-Gundersen forstår at man kan føle seg tråkket på etter et korte avslagsbrev. Men med fire redaktører som leser 1000 manus i året er det en dyd av nødvendighet.

– Selv legger jeg vekt på å skrive hyggelige brev til forfatterne, og jeg bruker aldri standardformularer, sier hun.

Bull-Gundersen tror Norges litteraturskole kan være et godt supplement til forlagene.

– Det føles sikkert mindre pretensiøst å henvende seg til slike konsulenter enn til oss. Og de har ikke våre økonomiske forpliktelser, for dem er det penger å tjene og lite å tape på å gjøre en grundig jobb, sier Bull-Gundersen, som tror forlagene også har noe å tjene på dette.

– Det kan godt hende vi får inn bedre manus, når de har gått noen runder der først.

Powered by Labrador CMS