Umberto Eco som veileder

– Du sparer opptil seks måneder på hovedfaget hvis du leser boken, garanterer Kjartan Husbyn Aarsand. Han har oversatt Umberto Ecos Kunsten å skrive en akademisk oppgave til norsk.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er den ene boken absolutt alle italienske studenter har lest. Jeg skulle ønske jeg hadde lest den litt tidligere, så hadde jeg kanskje ikke rotet bort så mye tid selv, sier Kjartan Husbyn Aarsand.

Takket være Aarsand kommer den endelig på norsk, suksess-boken der Italias mest kjente professor og forfatter røper hemmelighetene bak en vellykket avhandling.

Gamle triks

– Hva kan Eco hjelpe deg med?

– Mye. For eksempel «Hvordan man unngår å bli utnyttet av veilederen», nevner

Aarsand, som selv hadde mer bruk for Ecos råd om hvordan man kommer i gang med skrivingen.

– Først tenker man «hjelp, skal jeg skrive 100 sider?» Eco råder deg til å begynne med innholdsfortegnelsen. Det viktige er å ha noe å starte med.

– Er ikke studieteknikk noe man behersker når man er kommet til hovedfagsnivå?

– Faktisk ikke. Man er helt pokkers alene. Ofte gjør man ting på en tungvint måte, det innså jeg etter å ha lest Ecos råd. Oj, sånn burde jeg heller gjort det, tenkte jeg. Kartotekkort for eksempel, der hadde jeg mye å lære.

– Men kartotekkort i våre dager... Har ikke teknologien løpt fra Ecos teknikker?

– Først tenkte jeg herregud, dette kan han ikke seriøst mene. Men det kan være mye lettere å lage kartotekkort enn å ta 300 utskrifter av en kilde, og så rote bort utskriftene. Man kan ta med kartotekkortene i en lite eske, forteller Aarsand ivrig.

Komikk og idioti

Året var 1977 da Umberto Eco bestemte seg for å hjelpe sine studenter med problemene den italienske studiehverdagen bød på: Superautoritære veiledere. Knuste drømmer om revolusjon. Og fattigdom.

– Noen eksempler Eco bruker er jo litt komiske for oss, men egentlig gjør det bare boka morsommere å lese, sier Aarsand.

– Ellers beskriver han alt som kan gjøres galt; idiotiske ting han har sett studenter gjøre. Man føler seg truffet. Som om han sitter med pekefingeren rettet mot deg og kjefter.

– Når er det lurt å lese boka?

– Les den før du har valgt emne. I den perioden der du har lyst til å stille veilederen din hundre umulige spørsmål – da kan boka rydde unna tvilen.

– Men kan man virkelig lese seg til bedre studieteknikk?

– Til en viss grad. Før eller siden skjønner man det uansett. Men lytter du til råd fra Eco, kan du faktisk spare tre til seks måneder. Med mindre du er kjempestrukturert fra før.

Venn i nøden

Ensomheten skal være det verste for hovedfagsstudenten. Da er Umberto Eco en venn i nøden.

– Det blir litt som å rusle en tur med Eco når du er som mest alene, sier Aarsand. Likevel råder han de sarte til å ta Eco med en klype salt. Forfatteren er nemlig så knallhardt spissformulert at han kan komme til å røske opp mer enn bare skrivesperren.

– Leser man feil side til feil tid, kan det vel ende med at man kaster hele oppgaven på bålet.

Kunsten å skrive en akademisk oppgave, Hovedoppgave og masteroppgave av Umberto Eco. Oversatt av Kjartan Husbyn Aarsand. Idem Forlag.

Powered by Labrador CMS