Tapt kamp i Quebec

Brennende barrikader i Montreals gater bidro til å rettferdiggjøre de brutale unntakslovene.

Canadiske studenter har de siste månedene satt i stand den største – og lengste – bølgen av protester i landets historie. Forspillet følger et velkjent mønster: Tynget av underskudd og inspirert av økonomisk liberalisme fant delstatsregjeringen i Quebec det for godt å doble studieavgiftene ved delstatens universiteter. Økningen ble foreslått like over jul, og protestene har nå pågått i over tre måneder – tirsdag denne uken ble det demonstrert for å feire at demonstrasjonene har holdt på i hundre dager.

Det at protestene blir langvarige er likevel ingenting å feire for protestantene. Slike demonstrasjonsbølger kan ikke vare evig. Når en politisk avgjørelse avføder protester, avgjøres ofte utfallet av utholdenhet. Den som holder ut lengst, vinner. Studentene kan ikke demonstrere i all evighet, vårsemesteret avløses av eksamener og sommerferie, og det er ikke lenger gøy å okkupere universitetene. Protestene ebber ut. Studentbevegelsen blir derfor presset for tid: Lederne vet at streikeviljen til slutt forsvinner. Slik splittes bevegelser som i utgangspunktet var forente. Så også i Quebec: Ettersom tiden gikk ble de radikale studentene utålmodige, og enkelte studentledere begynte å akseptere mild voldsbruk. Ruter ble knust, biler ramponert, spesielt i delstatshovedstaden Montreal.

Volden ga myndighetene en fordel. Ødelagt privateiendom er lite populært i befolkningen for øvrig, og gjør det lett å gi politiet utvidede fullmakter. I forrige uke foreslo delstatspresident Jean Charest en unntakslov med den hensikt å kvele det som er igjen av demonstrasjonsiver. På de okkuperte universitetene begynner sommerferien umiddelbart. Mest dramatisk er likevel bøtene som politiet kan pålegge den som forstyrrer undervisning på de universitetene som fremdeles er åpne: Opp til 200 000 kroner kan det koste for én enkelt demonstrant.

Loven viser to ting. Samtidig som studentene har mistet støtte i befolkningen, er delstatsregjeringen under tungt press. Langvarige protester som lammer viktige samfunnsinstitusjoner har det med å svekke forestillingen om en styringsdyktig politisk ledelse. Varer protestene for lenge, ender Jean Charest opp med å se impotent ut. Hans håp må være at lovene splitter studentene. Så langt går utviklingen i Charests vei. En av de største studentforeningene i Quebec har uttalt at den vil bryte loven. Men foreningen, som bærer navnet Coalition large de l’Association pour une solidarité syndicale étudiante (CLASSE), er også den mest radikale. Og da demonstrasjonene tok til gatene på nytt forrige helg, bar det hele preg av pøbelvirksomhet. Brennende barrikader i Montreals gater bidro til å rettferdiggjøre den brutale unntaksloven.

Quebecs studenter må nok belage seg på å betale mer i skolepenger de neste årene. Isolert sett ingen katastrofe – men dårlige nyheter for de europeiske studentbevegelsene. Montreals studenter er usedvanlig velorganiserte og kampvillige, befolkningen overveiende sympatisk innstilt. Situasjonen kan sammenlignes med den i Frankrike; også der kan studentbevegelsene skryte av stor evne til motmakt. Likevel går det altså mot tap – i en sak der kampviljen var sterk. I Europa må motstanderne av skolepenger forberede seg på tøffe tak de neste årene.

Annonse

En kommentar

Linn Silje Thun

Jeg synes det er litt tidlig å si at de har tapt. Det kommer nå krav om at det må gjennomføres valg til høsten, fordi Jean Charest ikke har tillit i befolkningen lenger; hans loi 78 gikk for langt, og har omgjort studentdemonstrasjonene til demonstrasjoner for en opprettholdelse av demokratiet i Québec. Det ble innført nye forhandlinger mellom partene angående "krisen" i går, og de tre studentassosiasjonene (CLASSE, FECQ og FEUQ) forfølger innføringen av loi 78 rettslig. Hver kveld demonstreres det i Montreals gater, og byen er kledd i rødt.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.

Kommentar: Studenter burde ikke stemme på Miljøpartiet De Grønne

Reaksjonært miljøparti

Stem på oss, sier Miljøpartiet De Grønne, for vi vet ikke helt hva vi mener. Det er kanskje ikke så rart at den eneste representanten partiet har på Stortinget skulker én av to voteringer.

Kommentar:

Dyr diskriminering

Norske studenter og forskertalenter i Storbritannia hindres av EØS-avtalen og av flere norske regjeringers passivitet.

Utfrysningen

Muligheten til å ta en utdannelse i Norge skal ikke være betinget av hvor mye penger du eller dine foreldre har. Det bør ikke regjeringen få rokke ved.

Eneuf is eneuf

Det er på tide å erkjenne at drømmen om Chateau Neuf som Student-Norges flaggskip har forlist. Rottene har allerede forlatt det synkende skipet. Det bør Grisen også gjøre.

Kunnskapsministerens satsing på eliteforskning er tafatt.

Noble intensjoner

Prisen for eliteutdanning betales i mer enn dollar og pund, den betales i tapte muligheter.

Kommentar:

Når teologien trues

Debatten om hvorvidt Det teologisk fakultet bør være på universitetet er legitim. Men også en slik debatt må kunne føres på kunnskapsbaserte premisser, og ikke på ideologiske fordommer mot kristendommen.

Mens nordmenn er villige til å bytte ytringsfrihet mot sikkerhet, kjemper studentene i Hong Kong for grunnleggende menneskerettigheter.

Ytringsfrihetens ytterpunkter

I regjeringas utdanningspolitikk er det kun størrelsen som teller

Frihet under tvang

Regjeringa har sagt at de ikke vil endre strukturen i høyere utdanning før de vet sikkert om det har noen effekten. Slike forsikringer utad hjelper lite, når de ser det som sin «fordømte plikt» å få til det de alt har bestemt seg for, skriver nettredaktør Petter Fløttum.

Studentene på pallen

Et kutt på 8,8 milliarder i OL-budsjettet vil gå utover studentene, skriver journalist Maria Terese Kittilsen i ukas kommentar.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

evalueringsportalen

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Annonse

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.