Tapt kamp i Quebec

Brennende barrikader i Montreals gater bidro til å rettferdiggjøre de brutale unntakslovene.

Canadiske studenter har de siste månedene satt i stand den største – og lengste – bølgen av protester i landets historie. Forspillet følger et velkjent mønster: Tynget av underskudd og inspirert av økonomisk liberalisme fant delstatsregjeringen i Quebec det for godt å doble studieavgiftene ved delstatens universiteter. Økningen ble foreslått like over jul, og protestene har nå pågått i over tre måneder – tirsdag denne uken ble det demonstrert for å feire at demonstrasjonene har holdt på i hundre dager.

Det at protestene blir langvarige er likevel ingenting å feire for protestantene. Slike demonstrasjonsbølger kan ikke vare evig. Når en politisk avgjørelse avføder protester, avgjøres ofte utfallet av utholdenhet. Den som holder ut lengst, vinner. Studentene kan ikke demonstrere i all evighet, vårsemesteret avløses av eksamener og sommerferie, og det er ikke lenger gøy å okkupere universitetene. Protestene ebber ut. Studentbevegelsen blir derfor presset for tid: Lederne vet at streikeviljen til slutt forsvinner. Slik splittes bevegelser som i utgangspunktet var forente. Så også i Quebec: Ettersom tiden gikk ble de radikale studentene utålmodige, og enkelte studentledere begynte å akseptere mild voldsbruk. Ruter ble knust, biler ramponert, spesielt i delstatshovedstaden Montreal.

Volden ga myndighetene en fordel. Ødelagt privateiendom er lite populært i befolkningen for øvrig, og gjør det lett å gi politiet utvidede fullmakter. I forrige uke foreslo delstatspresident Jean Charest en unntakslov med den hensikt å kvele det som er igjen av demonstrasjonsiver. På de okkuperte universitetene begynner sommerferien umiddelbart. Mest dramatisk er likevel bøtene som politiet kan pålegge den som forstyrrer undervisning på de universitetene som fremdeles er åpne: Opp til 200 000 kroner kan det koste for én enkelt demonstrant.

Loven viser to ting. Samtidig som studentene har mistet støtte i befolkningen, er delstatsregjeringen under tungt press. Langvarige protester som lammer viktige samfunnsinstitusjoner har det med å svekke forestillingen om en styringsdyktig politisk ledelse. Varer protestene for lenge, ender Jean Charest opp med å se impotent ut. Hans håp må være at lovene splitter studentene. Så langt går utviklingen i Charests vei. En av de største studentforeningene i Quebec har uttalt at den vil bryte loven. Men foreningen, som bærer navnet Coalition large de l’Association pour une solidarité syndicale étudiante (CLASSE), er også den mest radikale. Og da demonstrasjonene tok til gatene på nytt forrige helg, bar det hele preg av pøbelvirksomhet. Brennende barrikader i Montreals gater bidro til å rettferdiggjøre den brutale unntaksloven.

Quebecs studenter må nok belage seg på å betale mer i skolepenger de neste årene. Isolert sett ingen katastrofe – men dårlige nyheter for de europeiske studentbevegelsene. Montreals studenter er usedvanlig velorganiserte og kampvillige, befolkningen overveiende sympatisk innstilt. Situasjonen kan sammenlignes med den i Frankrike; også der kan studentbevegelsene skryte av stor evne til motmakt. Likevel går det altså mot tap – i en sak der kampviljen var sterk. I Europa må motstanderne av skolepenger forberede seg på tøffe tak de neste årene.

Annonse

Debattmøte

En kommentar

Linn Silje Thun

Jeg synes det er litt tidlig å si at de har tapt. Det kommer nå krav om at det må gjennomføres valg til høsten, fordi Jean Charest ikke har tillit i befolkningen lenger; hans loi 78 gikk for langt, og har omgjort studentdemonstrasjonene til demonstrasjoner for en opprettholdelse av demokratiet i Québec. Det ble innført nye forhandlinger mellom partene angående "krisen" i går, og de tre studentassosiasjonene (CLASSE, FECQ og FEUQ) forfølger innføringen av loi 78 rettslig. Hver kveld demonstreres det i Montreals gater, og byen er kledd i rødt.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Kommentar:

Sensorer til stryk

Dagens sensurordning er en oppskrift på vilkårlighet.

Høgskolens argumenter for Niqab-forbud bygger på fordommer.

Ikke forby niqaben

Høgskolen bør vise at de støtter mangfold, ved å tillate niqab i alle studieprogrammer.

Dagens bistandsturisme fungerer mot sin hensikt. Turisme er alltid lønnsomt. Men for hvem?

De som trenger det mest, får minst

Det er ikke nok å være glad i å arbeide med mennesker og dyr for å redde verden.

Studenter trenger ikke å forsvares mot seg selv:

Mester i eget hus

Siden 2012 har Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet funnet ut at å ha mistillit til 240 000 studenter er en dårlig idé, og har snudd i saken. Det er på tide.

Effektivitet er ikke alt

Produktivitetshysteriet

Et universitet er ikke en bedrift, men en institusjon med dype historiske røtter. Det bør regjeringen ha i mente når de avgjør hvordan de vil gå fram for å fremme Norge som kunnskapsnasjon.

Det er på tide å ta en for de andre lagene

Feilslått streik

En lavere terskel inn til studierelevant arbeid er akkurat det studenter trenger. Det er få ting studenter hører oftere på et jobbintervju enn frasen «dette ser fint ut, men så var det det med erfaring da.»

Mastergraden er blitt et unødvendig pliktløp:

Mastersyken er ikke kurert

Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at halvstuderte hjernekirurger er en dårlig idé. Men for mange av dagens studenter er mastergraden blitt en unødvendig plikt.

Ikke alle kan være best i klassen

Verdiløse karakterer

Den elleville toppkarakterbonanzaen gjør hele karaktersystemet ubrukelig.

Et fagmiljø er mer enn bare forskning:

Korttenkt langtidsplan

Regjeringen fortjener ros for sin offensive satsing på forskning, men de må ikke glemme at forskning og utdanning hører sammen.

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr