Kommer vi til å savne Tora Aasland mer enn vi tror?

Ministerskifter

Det er bedre med Kristin Halvorsen enn en høyreregjering.

Det tar ikke så lang tid før vi begynner å glemme. Hvis han ikke hadde brukt det nå famøse uttrykket «hvileskjær», ville nok Øystein Djupedal blitt nettopp det i historien om statsråder med ansvar for høyere utdanning og forskning i Norge. En egen minister for høyere utdanning og forskning, en minister for studentene, ble faktisk ikke realiteten før det herrens år 2007. Det var SV som opprettet posten, og det var SV som i praksis la den ned igjen da Tora Aasland gikk av som minister i forrige uke.

Endringen har ikke høstet så rent lite kritikk fra organisasjonene i høyere utdanning og opposisjonspartiene på Stortinget. Feltet blir nedprioritert når forsknings- og høyere utdanningsministeren også skal være barnehage- og skoleminister, sier mange. Det er klart at en egen minister har gitt høyere utdanningspolitikken større tyngde. Et utvalg i Arbeiderpartiet foreslår å opprette en egen boligminister, nettopp for å gjøre politikkområdet viktigere.

I all oppstandelsen er det lett å glemme at vi har sett store forskjeller i forsknings- utdanningspolitikken lenge før feltet fikk en egen minister. Det er ingen automatikk i at en egen minister vil føre en bedre politikk for studentene enn det en barnehage-, skole-, og universitetsminister vil gjøre. Statsråden kommer til å ha mer tid, definitivt, og det er bedre å ha en stemme som skal kjempe for penger til en sektor enn til flere. Men en egen minister fører ikke nødvendigvis til en bedre politikk.

Den rødgrønne regjeringens satsing på studentboliger ville nok blitt gjennomført selv om forsknings- og høyere utdanningsministerposten aldri hadde blitt opprettet i 2007. Likeledes blir nok ikke den samme satsingen avsluttet bare fordi ministerposten nå fjernes. Verken en egen statsråd eller vedtak i alle de tre regjeringspartiene om elleve måneders studiefinansiering har ført til en ekstra måned med studiestøtte for deg og meg.

Likevel har studenter fått mer penger. Men det er ikke på grunn av at vi fikk en egen minister. Indeksregulering av studielånet og økt utbygging av studentboliger har hatt noe å si for hverdagen til studenter i Norge. For størrelsen på lommeboka. Det er ikke nok, men det er så uendelig mye bedre enn om ingenting hadde skjedd.

For har vi helt glemt Kristin Clemet? Høyre-ministeren bygde så godt som ingen studentboliger, og låste studielånet i flere år slik at studenter fikk mindre og mindre å rutte med. Du vet ikke hva du har før det er borte. Selv om mange, denne avisa inkludert, har vært kritisk til Tora Aasland, har nesten ingen sagt at hun gjør de gale tingene. Mange har ropt på mer, men få om noen har sagt at dette må det bli mindre av.

Det er mye større usikkerhet for den jevne student knyttet til et eventuelt regjeringsskifte i 2013, enn til om vi har en egen minister for forskning og høyere utdanning. Som minister for hele Kunnskapsdepartementet kommer nok Kristin Halvorsen til å bruke relativt lite tid på studenter og høyere utdanning. Likevel er det veldig lite sannsynlig at de tiltakene som faktisk er satt i gang blir rullet tilbake. Det er bedre med en statsråd som lar gode tiltak gå på automatikk enn en egen forsknings- og høyere utdanningsminister som aktivt motarbeider studentenes interesser. Det er bedre med Kristin Halvorsen enn en høyreregjering.

gabriel.steinsbekk@universitas.no

Annonse

Debattmøte

2 kommentarer

Tullball

''Bedre med en Kristin Halvorsen enn en høyreregjering''.

Snakk om å la seg sitere på et totalt trangsynt og helhetsmanglende utsagn.

Selv velger jeg, - og veldig mange andre med respekt for etikk, moral, lov og rett -en Høyre-regjering over BEVIST korrupte sosialister 100 av 100 ganger.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Kommentar:

Sensorer til stryk

Dagens sensurordning er en oppskrift på vilkårlighet.

Høgskolens argumenter for Niqab-forbud bygger på fordommer.

Ikke forby niqaben

Høgskolen bør vise at de støtter mangfold, ved å tillate niqab i alle studieprogrammer.

Dagens bistandsturisme fungerer mot sin hensikt. Turisme er alltid lønnsomt. Men for hvem?

De som trenger det mest, får minst

Det er ikke nok å være glad i å arbeide med mennesker og dyr for å redde verden.

Studenter trenger ikke å forsvares mot seg selv:

Mester i eget hus

Siden 2012 har Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet funnet ut at å ha mistillit til 240 000 studenter er en dårlig idé, og har snudd i saken. Det er på tide.

Effektivitet er ikke alt

Produktivitetshysteriet

Et universitet er ikke en bedrift, men en institusjon med dype historiske røtter. Det bør regjeringen ha i mente når de avgjør hvordan de vil gå fram for å fremme Norge som kunnskapsnasjon.

Det er på tide å ta en for de andre lagene

Feilslått streik

En lavere terskel inn til studierelevant arbeid er akkurat det studenter trenger. Det er få ting studenter hører oftere på et jobbintervju enn frasen «dette ser fint ut, men så var det det med erfaring da.»

Mastergraden er blitt et unødvendig pliktløp:

Mastersyken er ikke kurert

Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at halvstuderte hjernekirurger er en dårlig idé. Men for mange av dagens studenter er mastergraden blitt en unødvendig plikt.

Ikke alle kan være best i klassen

Verdiløse karakterer

Den elleville toppkarakterbonanzaen gjør hele karaktersystemet ubrukelig.

Et fagmiljø er mer enn bare forskning:

Korttenkt langtidsplan

Regjeringen fortjener ros for sin offensive satsing på forskning, men de må ikke glemme at forskning og utdanning hører sammen.

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr