En klam konsensus struper utenriksdebatten

Den som sover, synder

Vi trenger mer enn avvæpnende og forførende pratemøter på Litteraturhuset.

De var kloke de gamle, de laget husene hule. Mens maktforhold forskyves, økonomien skjelver og regimer veltes, forblir Det norske storting like taust – og hult – i utenrikspolitikken. Politikken er den samme som før, og manglende opposisjon, debatt og kritisk analyse er fortsatt regelen i en klam konsensustradisjon som i beste fall er utdatert.

Vi nærmer oss ett-årsjubileet for Norges krigsdeltakelse i Libya. NATO angrep 9.600 ganger, og norske piloter sto for minst 12 prosent av bombingen. Som en direkte følge ble minst 70 sivile drept, ifølge Human Rights Watch. Forsvarsminister Espen Barth Eide nekter å telle antall drepte.

Lullet inn i troen på Sikkerhetsrådets rettmessige mandat var det knapt noen som hevet et øyenbryn for et år siden. FN-sporet er bare en av flere urokkelige strategier i norsk utenrikspolitikk. Regjeringen sto fritt til å erklære krig, og det via daværende forsvarsminister Faremos mobiltelefon. Det skjedde bare to dager etter resolusjon 1973 ble vedtatt i Sikkerhetsrådet. Om Stortinget hadde vært mer involvert i den mildt sagt hurtiggående beslutningsprosessen, hadde det antakeligvis spilt liten rolle. Den er nemlig symptomatisk for norsk utenrikspolitikk.

Jusprofessor Ståle Eskeland ble tiet i hjel og latterliggjort da han mente norske statsråder kan rettsforfølges for å ha medvirket til tortur i Afghanistan. Like lite trolig som at dette vil etterforskes, er det at noen på Stortinget vil miste posisjoner som følge av torturanklagene, mulige folkerettsstridige angrep i Libya og hemmelighold i saken om jagerflykjøp. Rolleblandinger i forvaltningen feller statsråder i rekordfart. Slikt er lettere å kritisere selv om man ikke har alle fakta på bordet. Den samme dobbeltheten i utenriksstrategier, udemokratiske prosesser og hemmelighold når aldri forsidene i Norges største aviser.

Det er vanskelig å løfte stolen man sitter på, også for det som en gang var det eneste opposisjonspartiet i utenrikspolitikken. Etter at SV ble med i regjering har diskusjonen blitt enda tammere og dertil lite interessant for mediene, som Asle Toje påpekte denne uken. Hvor ble det av motstanden mot NATO-medlemskapet, krigsdeltakelsen i Kosovo og anti-intervensjon fra de tidligere venstreradikale i SV, Heikki Holmås, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken? Kun Frp går motstrøms, om enn svært sporadisk og neppe særlig overbevisende, i bistandspolitikken. Og det er ikke bare i Libya-spørsmålet at den stille konsensusen råder. Heller ikke den feilslåtte Afghanistan-strategien diskuteres mye utenfor nisjeavisene og Litteraturhuset. Mangel på uenighet svekker evnen til analyse, refleksjon og debatt. Det brede engasjement smuldrer opp.

Idealer og realisme, hverken eller, men begge deler, er Jonas Gahr Støres varemerke. Det høres besnærende ut når han fremfører linjen «sikring av norske interesser gjennom en bevisst fredspolitikk». Hvordan interessene ble som de ble – og hvorvidt de er legitime, diskuteres sjelden like åpent. Ikke bare er det risikabelt for en småstat som er så avhengig av troverdighet og tillit utad. Det slenger oss også inn i en haug av moralske dilemmaer: Ifølge Stockholm International Peace Research Institute er Norge verdens største våpeneksportør i forhold til folketallet. Syvende størst totalt. Flere paradokser: Fredsnasjon, men krigsengasjert; miljøforkjemper, men oljegigant; bistandskjempe, men tollversting; menneskerettighetsforkjemper, men storinvestor i undertrykkende regimer.

Sannheten om Norge ligger nærmere NUPI-forsker Halvard Leiras beskrivelse: Vi er en fredsnasjon fordi vi har en tradisjon for å ha en fredstradisjon. Stortingspolitikerne klager sjelden, og de nekter å svare for dobbeltmoralen. Tilbake står vi, forvirret og resignert, uten en opposisjon som kan sette ord på vår potensielle misnøye.

Tiden da utenrikspolitikk var et «utvortes» anliggende, hevet over all uenighet og splittelse, er forbi. Det er bedre å innse at vi er små og ubetydelige, har liten råderett, kapasitet og oversikt i møtet med globaliseringen, for det kan vi lære av, enn å falle uengasjert og forvirret mellom to stoler. Vi trenger mer enn avvæpnende og forførende pratemøter på Litteraturhuset. Vi trenger representasjon. Vi trenger krangel. La den runge ut, fra korridorene på skolen, universitetet og debattforaene og over til Stortinget. Det er på tide at de sovende våkner.

Fakta

ILLUSTRASJON:Øyvind Hovland.

Annonse

Debattmøte

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Kommentar:

Sensorer til stryk

Dagens sensurordning er en oppskrift på vilkårlighet.

Høgskolens argumenter for Niqab-forbud bygger på fordommer.

Ikke forby niqaben

Høgskolen bør vise at de støtter mangfold, ved å tillate niqab i alle studieprogrammer.

Dagens bistandsturisme fungerer mot sin hensikt. Turisme er alltid lønnsomt. Men for hvem?

De som trenger det mest, får minst

Det er ikke nok å være glad i å arbeide med mennesker og dyr for å redde verden.

Studenter trenger ikke å forsvares mot seg selv:

Mester i eget hus

Siden 2012 har Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet funnet ut at å ha mistillit til 240 000 studenter er en dårlig idé, og har snudd i saken. Det er på tide.

Effektivitet er ikke alt

Produktivitetshysteriet

Et universitet er ikke en bedrift, men en institusjon med dype historiske røtter. Det bør regjeringen ha i mente når de avgjør hvordan de vil gå fram for å fremme Norge som kunnskapsnasjon.

Det er på tide å ta en for de andre lagene

Feilslått streik

En lavere terskel inn til studierelevant arbeid er akkurat det studenter trenger. Det er få ting studenter hører oftere på et jobbintervju enn frasen «dette ser fint ut, men så var det det med erfaring da.»

Mastergraden er blitt et unødvendig pliktløp:

Mastersyken er ikke kurert

Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at halvstuderte hjernekirurger er en dårlig idé. Men for mange av dagens studenter er mastergraden blitt en unødvendig plikt.

Ikke alle kan være best i klassen

Verdiløse karakterer

Den elleville toppkarakterbonanzaen gjør hele karaktersystemet ubrukelig.

Et fagmiljø er mer enn bare forskning:

Korttenkt langtidsplan

Regjeringen fortjener ros for sin offensive satsing på forskning, men de må ikke glemme at forskning og utdanning hører sammen.

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr