Illustrasjon: Øivind Hovland

Norge kan ikke leve av å være en middelmådig kunnskapsnasjon

Langt til kunnskapstoppen

Ifølge ekspertpanelet er mye av forskningen så dårlig og uinteressant at den er fullstendig irrelevant.

Det går så det suser med oljenasjonen Norge om dagen. Høye råvarepriser har sikret oss en levestandard som andre europeiske land bare kan drømme om. Men hva skal vi egentlig leve av når det er tomt? «Kunnskap» er svaret til den rød-grønne regjeringen.

I fremtiden skal Norge bli «en av verdens ledende kunnskapsnasjoner». Det har vært planen helt siden regjeringen kom til makten i 2005. Og med Norges stadig voksende formue har vi gode muligheter til å realisere dette målet. Derfor er det sørgelig å se at vi fortsatt er så langt unna.

For det er langt opp til kunnskapstoppen for Norge. På tross av at vi er det nest rikeste landet i OECD, ligger Norge på en skuffende ellevte plass når det gjelder utdanningsnivå. Land som Tsjekkia og Slovakia har langt flere innbyggere med videregående opplæring eller høyere enn det Norge har.

Isolert sett er også universitets- og høyskoledeltakelsen et godt stykke unna visjonen om å være verdensledende. Canada, som topper denne listen, har for eksempel 13 prosent flere innbyggere med høyere utdanning enn Norge, viser tall fra statistisk sentralbyrå.

Kvaliteten på norske universiteter er heller ikke god nok. Norge er det klart rikeste landet i Norden, men likevel må vi se oss slått av både svenskene og danskene på samtlige seriøse universitetsrangeringer. På rankingen THE World University Rankings ligger Sveriges høyest rangerte universitet, Karolinska Institutet, på en respektabel 32. plass. 149 plasser lengre ned, på en 181. plass, ligger Universitetet i Oslo (UiO), som best av de norske.

Fire svenske og tre danske universiteter ligger foran UiO på lista. Skal Norge bli ledende på kunnskap må regjeringen satse mer på våre universiteter og på studentene som studerer der.

En god start ville vært å gjøre det mulig å studere på heltid. Kunnskaps- og høyere utdanningsminister Tora Aasland ønsker ikke å ta begrepet heltidsstudent i sin munn. «Ingen har vondt av å jobbe litt», sier hun. Det er sant, men mange norske studenter burde fått mer tid til å jobbe med det viktigste, nemlig studiene.

Det er ikke et problem at noen studenter jobber ved siden av studiene, problemet er at alle må gjøre det. De som prøver å leve på dagens studiefinansieringsordninger uten jobb eller støtte hjemmefra må leve langt under fattigdomsgrensen. Derfor bruker norske studenter mye tid på deltidsjobber uten relevans for utdanningen. En trenger ikke ta 20 studiepoeng i semesteret for å se at det går utover utdanning for mange.

Heller ikke forskningen er der den burde være. 16. november 2011 ble den mest omfattende evalueringen av norsk forskning gjennom tidene presentert. 60 internasjonale eksperter vurderte den norske forskningen innen helsefag, biologi og medisin. Ifølge ekspertpanelet er mye av forskningen så dårlig og uinteressant at den er fullstendig irrelevant.

Problemet forverres av en politisk skapt forventning om at denne poengløse forskningen skal brukes i undervisningen av studenter. Ekspertpanelet var riktignok ikke bare negative. De fant også forskningsmiljøer som var svært gode, og en del som var midt på treet. Evalueringen er betegnende for kunnskapsnasjonen Norge som helhet.

Vi er ikke elendige, vi er midt på treet. Men skal kunnskap bli vårt viktigste konkurransefortrinn i fremtiden så er det ikke nok å være sånn passe god på kunnskap. Skal vi leve av dette må vi bli blant de beste i verden. Først da kan oljenasjonen bli en kunnskapsnasjon.

Annonse

Debattmøte

3 kommentarer

Regina

Har du lyst på en bra betalt jobb med fleksibel tid? Da må du besøke oss på vår hjemmeside for å finne ut mer :) www.vertinner.no (bare for jenter:)

Ginareg

(bare for jenter:)

Hva med transvestitter?

Rambalukka

Universitetet jeg studerte ved i utlandet hadde regler mot sånt som "Regina" nevner ;-)

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Kommentar:

Sensorer til stryk

Dagens sensurordning er en oppskrift på vilkårlighet.

Høgskolens argumenter for Niqab-forbud bygger på fordommer.

Ikke forby niqaben

Høgskolen bør vise at de støtter mangfold, ved å tillate niqab i alle studieprogrammer.

Dagens bistandsturisme fungerer mot sin hensikt. Turisme er alltid lønnsomt. Men for hvem?

De som trenger det mest, får minst

Det er ikke nok å være glad i å arbeide med mennesker og dyr for å redde verden.

Studenter trenger ikke å forsvares mot seg selv:

Mester i eget hus

Siden 2012 har Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet funnet ut at å ha mistillit til 240 000 studenter er en dårlig idé, og har snudd i saken. Det er på tide.

Effektivitet er ikke alt

Produktivitetshysteriet

Et universitet er ikke en bedrift, men en institusjon med dype historiske røtter. Det bør regjeringen ha i mente når de avgjør hvordan de vil gå fram for å fremme Norge som kunnskapsnasjon.

Det er på tide å ta en for de andre lagene

Feilslått streik

En lavere terskel inn til studierelevant arbeid er akkurat det studenter trenger. Det er få ting studenter hører oftere på et jobbintervju enn frasen «dette ser fint ut, men så var det det med erfaring da.»

Mastergraden er blitt et unødvendig pliktløp:

Mastersyken er ikke kurert

Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at halvstuderte hjernekirurger er en dårlig idé. Men for mange av dagens studenter er mastergraden blitt en unødvendig plikt.

Ikke alle kan være best i klassen

Verdiløse karakterer

Den elleville toppkarakterbonanzaen gjør hele karaktersystemet ubrukelig.

Et fagmiljø er mer enn bare forskning:

Korttenkt langtidsplan

Regjeringen fortjener ros for sin offensive satsing på forskning, men de må ikke glemme at forskning og utdanning hører sammen.

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr