Studenter rådes til å velge fag som gir jobb. Det vil på sikt føre til uengasjerte arbeidstakere.

Kjærlighet til kunnskap

«Det gjør vi ved hjelp av engasjerte studenter som brenner for det de studerer. Ikke studenter som skal komme seg gjennom fem år kun for karakterenes skyld.»

Hva er viktigst når du velger et studium for første gang? Å velge ut i fra jobbmuligheter i fremtiden eller noe du faktisk brenner for? Vi har et bortimot unikt utdanningssystem i Norge sammenlignet med andre land. Studielån, boliger for studenter og studiemuligheter mange bare kan drømme om. Vi er privilegerte som har muligheten til å velge studium ut fra hjerte og lidenskap. Det er derfor viktig at disse mulighetene ivaretas og ikke kuttes ned sammen med fakulteter som regnes for å være unyttige.

På spørsmål fra Aftenposten om hvorvidt studenter skal følge hjertet når de velger studieretning svarer psykolog og spesialist i arbeids- og organiseringspsykologi Jan Christophersen at det ikke lenger holder å bare følge hjertet. Her er det noe som skurrer. For hvordan er det mulig å fordype seg og engasjere seg i noe du i utgangspunktet ikke er så veldig opptatt av? Det må ikke bli slik at studenter kun begir seg ut på et studium fordi det etter endt studietid er større sjanser for å gå inn i arbeidslivet. Universitetet gir en helt unik mulighet til å opparbeide seg kunnskap innefor et felt som studenten selv står helt fritt til å velge. Egenverdien av det å vite noe er fremdeles stor.

Det er nettopp ervervelsen av kunnskap som er universitetets funksjon og denne funksjonen må ivaretas. Det må være slik at studiet i seg selv er et like viktig mål som det en eventuell jobb i fremtiden er. Med alle de mulighetene og fordelene vi har her til lands er det også en plikt å forvalte universitetets faglige kompetanse på best mulig måte. Det gjør vi ved hjelp av engasjerte og dyktige studenter som brenner for det de studerer. Ikke studenter som skal komme seg gjennom fem år kun for karakterenes skyld.

Samtidig ser vi økte nedskjæringer i humanistiske fag i hele landet. På mange måter kan det virke som om universitetet endrer seg etter næringslivets behov og at forskjellige utdanninger gis verdi ettersom hvor mye næringslivet snakker om dem. I så fall er det enda viktigere at fremtidige studenter som ønsker å gå i retning av for eksempel humanistiske fag får den muligheten. De skal ikke føle seg presset inn i en annen studieretning fordi samfunnet rundt dem sier det. Det er riktignok ingen selvfølge at den første jobben du ender opp med å gjøre etter endt studietid er drømmejobben. Slik er det ikke og slik kommer det heller ikke til å bli. Likevel tror jeg at de som velger ut fra hjertet, som jobber beinhardt og er målrettede, får lønn for strevet. Og det vil også være verdt strevet når du en gang gjør det du har aller mest lyst til. For sånn er det fremdeles, at det du brenner for det behersker du og det du behersker blir også spennende og givende.

Hva som kommer til å skje i fremtiden er det ingen som vet. Men en ting er helt sikkert; det er ingen ting som kan hindre en som gjør noe hun gløder for. Det vil alltid være rom for dyktige, flinke og ikke minst engasjerte folk. Når norske studenter en gang må måle krefter med utenlandsk arbeidskraft er den eneste løsningen å bli best i det du velger å gjøre. Og best blir du kun om du gjør noe som engasjerer deg ett hundre prosent. Enten det er valg av studium eller yrke vil middelmådighet alltid prege de som velger noe de ikke brenner for.

Annonse

Debattmøte

2 kommentarer

Kynikermann

Problemet er at 60% av alle som tar generell studiekompetanse aldri burde ha gjort det og at det stort sett er elever med meget dårlige evner i realfagene som tar humanistiske studier. Disse burde heller fått en egen yrkesopplæring og rådgivning som burde ha startet allerede i ungdomsskolen.

Karsten Eig

Jeg synes denne kommentaren skyter på feil mål. Det er ikke noe problem at studenter som virkelig er engasjert i humaniora studerer det. Men da bør de også ha gutsen til den satsingen som er nødvendig for å få en relevant jobb, som det vil være stor konkurranse om.

Jeg er også svært for at alle studenter skaffer seg et bredere perspektiv enn sitt eget fag - selv har jeg et mellomfag i statsvitenskap i tillegg til realfagene.

Det som derimot er et problem, er alle de som studerer "noe med media" fordi de synes det virker kult, eller som vimser rundt og mer eller mindre får en mastergrad i et HF-tema som det knapt finnes jobber for. Disse menneskene utdanner seg til arbeidsledighet, og det er derfor sløsing å utdanne dem. De burde styres inn mot fag det er mer behov for - les: realfagene. Selvsagt er realfag ofte vanskelige å sette seg inn i. Det krever hardt arbeid. Men sånn er arbeidslivet også. Og du verden så deilig det er når man mestrer det!

Selvsagt er det bra med humanister og samfunnsvitere i næringslivet, for å få bredere perspektiver, men de kan nå en gang ikke erstatte fagkunnskap hos realister og inegeniører.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i kommentar

Kommentar:

Sensorer til stryk

Dagens sensurordning er en oppskrift på vilkårlighet.

Høgskolens argumenter for Niqab-forbud bygger på fordommer.

Ikke forby niqaben

Høgskolen bør vise at de støtter mangfold, ved å tillate niqab i alle studieprogrammer.

Dagens bistandsturisme fungerer mot sin hensikt. Turisme er alltid lønnsomt. Men for hvem?

De som trenger det mest, får minst

Det er ikke nok å være glad i å arbeide med mennesker og dyr for å redde verden.

Studenter trenger ikke å forsvares mot seg selv:

Mester i eget hus

Siden 2012 har Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet funnet ut at å ha mistillit til 240 000 studenter er en dårlig idé, og har snudd i saken. Det er på tide.

Effektivitet er ikke alt

Produktivitetshysteriet

Et universitet er ikke en bedrift, men en institusjon med dype historiske røtter. Det bør regjeringen ha i mente når de avgjør hvordan de vil gå fram for å fremme Norge som kunnskapsnasjon.

Det er på tide å ta en for de andre lagene

Feilslått streik

En lavere terskel inn til studierelevant arbeid er akkurat det studenter trenger. Det er få ting studenter hører oftere på et jobbintervju enn frasen «dette ser fint ut, men så var det det med erfaring da.»

Mastergraden er blitt et unødvendig pliktløp:

Mastersyken er ikke kurert

Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at halvstuderte hjernekirurger er en dårlig idé. Men for mange av dagens studenter er mastergraden blitt en unødvendig plikt.

Ikke alle kan være best i klassen

Verdiløse karakterer

Den elleville toppkarakterbonanzaen gjør hele karaktersystemet ubrukelig.

Et fagmiljø er mer enn bare forskning:

Korttenkt langtidsplan

Regjeringen fortjener ros for sin offensive satsing på forskning, men de må ikke glemme at forskning og utdanning hører sammen.

Mobbing er en del av oss:

Alle leker ikke med alle

Som barn var vi så opptatt av hvem som var sterke og svake at mange mobbet nærmest for å overleve. Hvis man mobber noen andre, kan man i hvert fall unngå å bli et offer.


Flere saker fra kommentar »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr