– Det ble for mye elendighet på en gang

Da kjæresten ble kreftsyk, måtte Glittertind-vokalist Torbjørn Sandvik ta en pause fra psykologistudiene.

• HVEM: Torbjørn Sandvik

• STUDERTE: Profesjonssudiet i psykologi„

• NÅR: 2005 – 2013

• AKTUELL MED: Glittertind-låta «Høyr Min Song», og albumet

Blåne for Blåne

Vårsola titter fram idet vi går inn porten til Blindern studenterhjem. Blant de lysegule byggene ønsker vaktmester Torbjørn Sandvik velkommen hjem.

– Jeg hørte Glittertind på radioen da jeg var ute og kjørte, da skrudde jeg opp lyden, sier vaktmesteren med et smil.

Han er tydelig stolt av den tidligere beboerens musikerkarriere.

– Det var på en måte her livet mitt begynte. Her ble grunnlaget for det som har blitt livet mitt i dag dannet. Det er alltid godt å komme tilbake.

Torbjørn Sandvik har opptjent 510 studiepoeng i løpet av sine åtte år på øvre Blindern. 380 av dem er psykologiemner, resten et resultat av hans nysgjerrighet. Han tvilte aldri på at han ville studere psykologi, men han ville hele tiden vite mer. Han bodde på Blindern studenterhjem. Selv om det ga ham et ønske om å lære mer, holdt han seg hele tiden til Det humanistiske og Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Der følte han seg hjemme.

Da Sandvik flyttet fra Lillesand som 20-åring, kunne han ikke i sin villeste fantasi forstille seg hvor bra studenttilværelsen kom til å bli. Til å begynne med var han en skikkelig skippertaksstudent.

– De andre studentene dro på lesesalen ved soloppgang og returnerte etter mørkets frambrudd. Jeg bestemte meg for å bli en streber, jeg også.

Han var også skuespiller i Blindernrevyen i 2007, og ble revystjerne med en selvskrevet sketsj som het «Sørlandsekspressen».

– Jeg spilte bussjåfør, kommanderte alle rundt og kjeftet på publikum. Sketsjen ble så populær at jeg har måttet fremføre den mange ganger i årene etterpå.

Blindern studenterhjem har vært viktig for Sandvik. Der møtte både bandkameratene og kjæresten sin. Latteren, som hittil har sittet løst, stilner når Sandvik forteller om henne.

– Jeg tok en pause fra studiet da hun fikk kreft. Det ble for mye elendighet på en gang, forklarer han.

Pausen varte i ett år. Kjæresten ble bedre, og har nå vært symptomfri i fem år. Han legger ikke skjul på at det var en vanskelig tid.

– Det var spesielt vanskelig å bo på studenterhjemmet da. De andre studentene fortsatte som før, de festa og lå med hverandre og gjorde alle de vanlige studenttingene. Jeg orket ikke å være med på det, og følte meg utenfor.

Omsider gikk både kreften og følelsen av å være utenfor over, og Sandvik og kjæresten har nå holdt sammen i syv år. Han husker godt første gangen de møttes.

– Hun hadde akkurat flyttet inn, og skulle montere noe. Jeg tilbød henne å låne verktøy av meg, så hun ble med meg opp på rommet mitt for å se på verktøyskrinet. Jeg passet på å vise henne utsikten samtidig. Det var sånn det begynte. Jeg ble forelska med en gang, men hun trengte litt overtalelse.