Fra lærer til legende

En gang studerte Arne Scheie historie. Senere skrev han seg inn i den – gjennom fotballkommentatorjobben.

HVEM: Arne Scheie

STUDERTE: Cand.mag. med grunnfag i statsvitenskap og mellomfag i historie og norsk

NÅR: 1966-1971

AKTUELL MED: Nylig pensjonert sportskommentator

–⁠ Jeg finansierte mye av studiene med inntekter fra en jobb på Amerikalinjen. Vinteren 1966 var jeg pikkolo på «MS Oslofjord», og generøse amerikanere ga meg enorme mengder tips.

Med paraplyen over hodet og karrierens første lårstrekk har Arne Scheie nettopp entret en liten kafé. Utenfor vinduet fosser regnet ned over en grå morgen i Karl Johan. Sportsbaren i hovedgata åpner ikke før om fem minutter, og de ansatte gjør ingen unntak, selv for kommentatorkjendiser.

–⁠ Jeg dro egentlig ikke ut for å tjene penger, men da vi kom til New York, fikk jeg tilbud om å jobbe på tre nye cruise. Turen til Karibien, Sør-Amerika og Middelhavet finansierte også mitt første fotball-VM, sier Scheie med kommentatorstemmen i behold.

Da han returnerte til Norge, gledet Scheie seg til å studere på Universitetet i Oslo. Han hadde tidlig en tanke om å undervise i skolen, så valget falt på statsvitenskap. Seinere gikk han videre til mer «matnyttige» fag som norsk og historie.

–⁠ Jeg flyttet fra Skedsmo til studenthybel på Sogn. Etter å ha opplevd boligmangelen i etterkrigstiden, var det stort å få egen hybel. Det var en flott leilighet.

Han må ut igjen i regnet. Fotografen er travel og vil ha bilder på den nå åpne sportsbaren. Scheie trekker pusten, smiler bredt, reiser seg og går. Plutselig er han tilbake bak kaffekoppen og i setningen han forlot.

–⁠ Studiene handlet mest om å ha noe å vise til og var mer som en åtte til fem-jobb. Målet var å bli ferdig for å starte å undervise. I NRK møtte jeg seinere mange «halvstuderte røvere» uten ordentlig eksamen, som likevel hadde endt opp i mediebransjen.

Og undervise, det gjorde han. Allerede som student fikk han jobb som lærer i Skedsmo kommune. Der møtte han gode kolleger og hyggelige elever. Læreryrket så lenge ut til å bli hans bane, men en annen interesse skulle snart få hovedrollen.

–⁠ Jeg var veldig fokusert på fagene, men det var fristende å gå løs på fotball- og skihistorie. Det gikk rykter om de mest fotballinteresserte, så de likesinnede var ikke vanskelige å finne. Vi fikk vårt eget stambord i Frederikkekantina på Blindern, hvor idrett stod i fokus. Vennskapet mellom oss som satt der, er nok det jeg husker best. Like barn leker best, som det heter, sier Scheie med et nostalgisk blikk.

Det er tydelig at den glødende idrettsgleden skapte tette bånd.

–⁠ Gjengen rundt stambordet var opptatt av NRK fordi de viste tippekampen direkte, men i studietiden tenkte jeg ikke på kommentering. Den problemstillingen var fjern. I 1960 var det to-tre stykker som gikk live.

Høsten 1971 fikk han likevel et vikariat i NRK, og snøballen begynte å rulle. Resten er, som de sier, historie.

–⁠ Det var en helt ny verden for en ung student. Dersom studenten Arne Scheie hadde sett avskjedsvideoen min på NRK, ville han sagt at det var umulig. Jeg kunne ikke noe om fremstilling, redigering og lignende, men all utdannelse er en fin ballast i livet. Nå utdannes det jo studenter innen mediefag, men en må bare prøve seg – det er bare å stå på. Man kan komme langt med «guts», kvaliteter og ikke minst interesse. Folk sier jeg har peiling på fotball, men hvem avgjør hvem som har peiling? Jeg er interessert i fotball!

–⁠ Du kommenterte lenge Tippekampen og ikke minst landskamper, som da Norge slo Brasil. Hvordan føles det å ha skrevet seg inn i historien du en gang studerte?

–⁠ Kommentatorer kommer og går. Jeg har gjort så godt jeg kan, og håper jeg har bidratt med noe positivt. Alle som jobber i media, får et snev av selvopptatthet – så ærlig er jeg – men det er viktig å ta steget til siden og se kartet rundt seg. Og man taper aldri på å være hyggelig mot andre, sier Scheie før han i kjent energisk stil legger til:

–⁠ Når man kommer fra Skedsmo, holder man beina på jorda!