Alvorlig dagdrømmer

HVEM: Kari Toverud Jensen (51) STUDERTE: Grunnfag kriminologi, sykepleiehøyskole, embetsstudiet i sykepleievitenskap, doktorgrad i pedagogikk NÅR: 1981-82, 1983-86, spredd utover 90-tallet, 2001-06 AKTUELL MED: Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus

– Jeg har vært litt sånn student som har studert i etapper, forteller Kari Toverud Jensen.

– Jeg fant ut… Jeg har i hvert fall syv år på Universitetet i Oslo.

I dag er hun rektor ved Norges største statlige høgskole, og har det siste året vært tildels heftig omtalt i Universitas i flere saker. Men nå skal vi snakke om langt hyggeligere ting: om Toverud Jensen som ung studine.

– Jeg var ganske flittig, egentlig. Opptatt av å være ordentlig, levere ting i tide.

– Var du flink, da?

– Tror jeg var sånn… Vanlig... Ja, ja, litt... På kriminologi var jeg litt sånn… Jeg fikk laud (tidligere universitetskarakter med betydningen «rosverdig» journ. anm.) og sånn, men var ikke noe…

Toverud Jensen ser ut i lufta. Tankene vandrer. Hun spøker selv med at hun er utstyrt med dårlig hukommelse. Men idet hun vet hva hun skal si, kommer alt på en gang.

– Jeg tror jeg var sånn vanlig. Litt flink jente, men ikke veldig. Ikke rasende flink, det var jeg ikke. Det har jeg aldri vært.

– Det jeg husker mest fra studietiden var VM i Oslo i 1982! ler Toverud Jensen, litt plutselig, når hun snakker om lesingen på 80-tallet.

Hun strammer ansiktet, og legger inn en kunstpause.

– Det å være student… Jeg synes det var litt alvor, jeg. Jeg leste, og jobbet mye ved siden av.

Mens hun tok grunnfaget i kriminologi, var hun pleieassistent. Jobben førte henne til Ullevål sykepleierhøgskole. Toverud Jensen var opptatt av å konsentrere seg. Mange sider av pensum måtte leses om igjen.

Jeg er litt dagdrømmer, har lett for å flyte ut.

Kari Toverud Jensen

– Jeg er litt dagdrømmer, har lett for å flyte ut. Jeg må ha noen mål med det å lese, for eksempel eksamen, eller diagnoser. Da har du noe fast og håndgripelig.

Hun husker ikke hva hun drømte om. Hun likte å la tankene sveve litt ut av bøkene, en måte å skaffe energi på, sier hun. Kanskje trengte hun det, for sykepleierhøgskolen skal ha vært tøft.

– Det å være sykepleier er jo fantastisk, for du kommer så tett inn på folk! Men det gjelder også i kriser og alvor. Jeg var 23 år da jeg begynte, og det var kanskje mye å fordøye for et umodent sinn, jeg vet ikke.

Yngst i flokken, med tre storebrødre. Etter litt tenking, kommer Toverud Jensen frem til at hun aldri var noen ledertype som barn. Som utøvende sykepleier har hun ikke lang fartstid, og hun lurte ofte på om sykepleie var det rette for henne.

– Jeg tror jeg alltid har hatt en sterk indre driv. Jeg ønsket mer. Jeg likte jo ganske godt å være sykepleier, men det å kombinere familie og skiftarbeid var ikke noe for meg. Jeg skjønte etter hvert at jeg likte ledelse. Jeg likte orden og forutsigbarhet, og å snakke med folk. Så forsto jeg at jeg kunne kombinere disse tingene.

Toverud Jensen tok dermed doktorgrad i pedagogikk ved Universitetet samtidig som hun var tilsatt ved Høgskolen.

– Noen utflytende studietid hadde jeg ikke! De saftige historiene er dessverre ikke her. Kanskje det var det jeg dagdrømte om... Alt jeg ikke gjorde, de saftige historiene som ikke ble noe av, sier hun.