KYSTLØS OPPVEKST: Larissa Stendies oppvekst, i ei fjellbygd i den kystløse kanadiske provinsen Alberta, bød på få maritime opplevelser. Nå elsker hun stillheten og lyden av ferja og fuglene på Aker Brygge.
KYSTLØS OPPVEKST: Larissa Stendies oppvekst, i ei fjellbygd i den kystløse kanadiske provinsen Alberta, bød på få maritime opplevelser. Nå elsker hun stillheten og lyden av ferja og fuglene på Aker Brygge.

Sjødyktige studenter

De valgte bort trange studentbyer med skyhøye strømpriser og kravlende kakerlakker. Vi møtte to studenter som overvintret til sjøs.

MAX HYGGE:
MAX HYGGE:

Den fuktige og kjølige vinden blåser stivt inn fjorden ute fra storhavet. På det som må være den sureste ettermiddagen i mars måned, står kanadiske Larissa Stendie (30) står foran en 41 fots seilbåt fra 80-årene som ligger til kai på Aker Brygge.

Hun hilser og ønsker oss velkommen hjem til henne.

– Det er et selvbergingsaspekt ved dette som en ikke får ved å bo i en vanlig leilighet, sier Larissa Stendie.

Det er nemlig her hun bor. Båten er klart mindre enn de andre på brygga, men når vi klatrer ned, viser den seg likevel å være overraskende romslig under dekk. Den har gjennomført treinteriør, en koselig salong med plass til minst fem-seks voksne mannfolk i myke seter, to soverom, et lite bad og et nett lite kjøkken med vaskekum, benk og kokeplater.

Overalt i salongen ligger det faglitteratur og notathefter. På bordet står en mac. Det er ingen tvil om at det her bor et studerende menneske.

Men hva er det egentlig som får enkelte studenter til å velge livet i båt framfor mer tradisjonelle, landfaste omgivelser?

«Hei, jeg skal fest i båten i kveld. Vil du komme en tur?»

Det var en lørdag tidligere i vinter at Larissa fikk telefonen fra båteieren. Bare noen dager tidligere hadde hun vært nede på det frostrøykkledte marinaen og hengt opp en lapp.

Med denne båteieren traff hun blink: Han trenger noen til å se etter båten sin noen måneder, siden han selv bor i Stavanger.

Larissa kom på festen. Dagen etter fikk hun nøkkelen til båten, og i begynnelsen av mars flyttet hun inn. For henne var dette perfekt.

– Etter å ha bodd i egen leilighet i ti år, føltes det som et steg tilbake å komme til Kringsjå for å bo i kollektiv, sier Larissa.

Hun hadde kommet til Oslo i fjor høst for å ta en toårig mastergrad ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo (UiO), og som så mange andre utenlandske studenter ble hun stuet inn i en trang hybel på Kringsjå. Seilbåten ble et lykketreff.

– Jeg har alltid vært interessert i denne livsstilen, det er derfor jeg ville gjøre dette, sier Larissa

LUFTRENSING: Steinar Lea brenner palosanto-tre for å klarne lufta i båten.
LUFTRENSING: Steinar Lea brenner palosanto-tre for å klarne lufta i båten.

– Du må ånde inn denne røyken her, alle som besøker båten må det. Det er et velkomstritual, sier Steinar Lea (24).

Det første Steinar gjør når vi kommer inn i båten «Max Hygge», er å fyre opp en liten bit tre av slaget palosanto. Det skal etter sigende renske luften for dårlig energi, og etterlater en søtlig, behagelig ange av noe som minner om røkelse.

I båten som ligger noen få, iskalde svømmetak unna Larissas seilbåt, bor Westerdals-studenten Lea fra Stavanger sammen med sin noe eldre kompis Peter fra USA. Han flyttet inn i båten i januar, og har ikke angret siden.

– Jeg var egentlig på utkikk etter en ny leilighet da jeg så annonsen for båten. Først gikk jeg bort fra datamaskinen, for jeg ble redd: Jeg visste at jeg kom til å gjøre dette. Jeg sendte en melding til eieren samme kveld, dro på visning dagen etter, og så var jeg solgt, sier Steinar.

Rundt det kaffestenkede bordet i salongen på Max Hygge forteller Steinar Lea historien om den 62 fots store motoriserte trebåten.

Ifølge ham går den helt tilbake til krigens dager i 1944, da den ble bygget av Det britiske luftforsvaret for å plukke opp nedskutte piloter fra havet. Deretter var hun i bruk som brannbåt i Bergen.

Steinar Lea har i likhet med Larissa Stendie falt pladask for båtlivet. Han sier at han ikke har valgt å bo i båt for å spare penger, ettersom prisen på 5000 kroner i måneden per person pluss strøm ikke er spesielt lav. Opplevelsen, derimot, er unik.

«Det er verdt det, det er båt og båtlivet. Jeg husker plutselig hvordan det er å bo i en livmor igjen.»

Steinar Lea

– Det er verdt det, det er båt og båtlivet. Jeg husker plutselig hvordan det er å bo i en livmor igjen, sier Steinar, lett filosoferende.

Livet i båt er ikke helt uten utfordringer. På vintertid kan kulda fare hardt med båter uten tilstrekkelig isolasjon.

Men selv om Kong Vinter har prøvd så godt han kan å gjøre båtlivet bokstavelig talt surt for Steinar Lea, har ikke været lagt noen demper på gleden han føler ved å utsette seg selv for førstegradskontakt med naturen.

– Det var kaldt her tidligere i vinter. Det var alltid frostrøyk i gangen mellom stua og soverommet. Men det var bare gøy, det var litt som et eventyr. Vi er mye mer i kontakt med været her i båten, og jeg tror jeg setter mer pris på været når jeg er nærmere det, sier Steinar.

I motsetning til Larissa Stendies båt ligger Max Hygge på utsiden av marinaen. Derfor hender det ofte at Steinar Lea må sette sjøbein.

– Hver gang nesoddbåten kommer forbi, så er det fest her.

Likevel kjenner han ingen angst for å drukne i det våte element.

– Men det er merkelig med det, jeg føler meg tryggere med vann som grunnmur enn land. Det er trygt. Jeg kommer jo fra vann. Vann er livgivende, jeg føler meg mer levende her, sier Steinar.

Tilbake i Larissas båt er den canadiske masterstudenten like filosofisk.

– Her er du nærmere naturen og elementene, det tvinger en til å tenke over hvordan en lever, sier Larissa Stendie.

Selv om måten Larissa havnet i seilbåten på Aker Brygge kan virke noe «fort og gæli», så var det neppe tilfeldig at det skjedde.

Interessen for båtlivet fikk hun for alvor da hun i fjor vinter seilte fire måneder i Karibien. Der lærte hun både å seile og å reparere båter. Før hun flyttet til Norge var hun faktisk inne på tanken om å kjøpe seg sin egen båt.

At det er begrenset med plass i båten og at hun må ut og bort til marinaen for å gå på do og dusje, synes heller ikke å plage Larissa nevneverdig.

– Jeg liker det plassøkonomiske i en båt. Alt om bord er der for å fylle en funksjon. Jeg har alltid vært interessert i denne livsstilen, det er derfor jeg ville gjøre dette, sier Larissa.

Men kan egentlig de to studentene bli boende i båt på lang sikt? Larissa er bare båtpasser for vinteren. Heller ikke Steinar og Peter kan belage seg på å bli boende i så mange månedene. Prisene i marinaen på Aker Brygge stiger drastisk i sommermånedene, og dessuten funderer eieren av båten på å selge den.

– Jeg vil ikke inn på land igjen, her har jeg funnet min vannseng. Men jeg må vel spise i meg de ordene en gang, sier Steinar.

– Plutselig sitter jeg der med villa, stakittgjerde og en beige Volvo.

Sånn er det. Lykken varer ikke evig.