Universitetskulturens egentlige trussel

Jeg tok ex.phil. ved HiA. Det er min beste studieopplevelse til dags dato, faglig og sosialt. Det finnes ikke én jeg har snakket med som tok ex.phil ved Universitetet i Oslo (UiO) som sier det samme. Pensumet var likt så hvorfor var utbyttet så vidt forskjellig? Forskjellen ligger i tilretteleggingen for at kunnskapen skulle prege studenten til alle døgnets tider. Jeg opplevde å diskutere filosofi med engasjerte medstudenter og professorer (!) til alle døgnets tider, med fire timers daglig undervisning og fire timers egenarbeid. Det er tilretteleggingen og ikke beliggenheten (undervisningen foregikk i Hellas) jeg forventer at UiO skal ta opp kampen med.

I en kommentar til Universitas sa Helge Høibraaten seg redd for at UiO uten ex.phil. ville få en høgskoleprofil. Jeg tror han bør være litt mer ydmyk og se at en høgskoleprofil når det gjelder studiekvaliteten på ex.phil ville innebære en kraftig forbedring fra det tilbudet UiO gir sine studenter.

Tror virkelig professorene at universitetskulturen står og faller med pensum alene? I så fall har vi endelig bevist at pedagogisk innsikt og professorale titler har lite med hverandre å gjøre. Universitetskulturen handler ikke primært om pensum. Faktisk er ikke pensum det avgjørende for hva man sitter igjen med ved endt studium. Det står og faller på den prosessen man utsettes for underveis for å ta opp i seg den kunnskapen man forsøker å bearbeide. Feiler Universitetet her så hjelper ikke all verdens pensumlitteratur.

Det vi trenger på alle hold ved UiO er en selverkjennelse på hvorfor ex.phil. ordningen ikke akkurat strutter av livskraft. Vi kan se de samme tendensene ved studieopplegget til grunnfags og mellomfagsnivå.

Mitt eneste håp for fremtidens universitet er at professorene og ledelsen ved UiO i fremtiden er like energiske med å sloss for rammene rundt selve studiet som for pensumet. Dette er det grunnleggende området hvor universitetet må lykkes for å gjenvinne respekt som undervisningsinstitusjon.

Lykkes man ikke håper jeg høgskolene lykkes med å ta over undervisningen på lavere grad.

Mvh Øyvind Marstein

Religionshistorie student.

Powered by Labrador CMS