Liker ikke podkast: Til tross for studentenes krav om podkast i forelesninger, er det mange forelesere som ikke vil ta opp forelesningene. Arkivfoto: Nicolay Wold

Podkast løser tidsklemma

Publisert Sist oppdatert
Lars Kristensen, far og sosiologistudent. Foto: Privat

Jeg er BA-student på sosiologi. Jeg er også 40 år og har to små jenter, en på 6 år og en knert på 2. Uansett. Professor Walhovd kommer med følgende smørbrød av en påstand i Universitas 15/3: [«ta med babyen på forelesning!».](1) Ok. Bare et par ting: Unger er stadig vekk sjuke, det vet jeg av erfaring. Jeg trenger vel ikke noen kildehenvisning fra Folkehelseinstituttet for å støtte opp den påstanden. Barn blir syke. Ofte. Spesielt forelesere som sikkert er litt eldre og kanskje har større barn enn babyer burde ha data som kan bekrefte dette.

Hvis ungene er sjuke, kan de logisk nok ikke være i barnehagen. Har man skikkelig flaks og har febersyke barn, må man i tillegg vente en ekstra dag før de får komme tilbake. Noen, som jeg, har en partner som jobber fulltid mens man er voksen student. Og feriedager og «hjemme med sykt barn» dager finnes det bare så mange av. Hvis man er så heldig å ha en partner, da. Noen er alene med barna. Den utfordringen tør jeg ikke engang tenke på i kombinasjon med studier.

Så, skal jeg ta med ungene på forelesning? Med aktivitetsnivået de har i den alderen? Kult. Skal alle mine medstudenter få gleden av å høre «Let It Go» 16 ganger på rad på iPaden? Det er en fin sang, men kom igjen. Hvem tjener på det? Ikke jeg, som følgelig må få to unger til å sitte rolig i to ganger 45 min. Hva med de andre studentene? Hva med undervisningen deres? Bare «let it go», folkens.

Det er allerede vanskelig nok med all obligatorisk undervisning, seminarer, semesteroppgaver, presentasjoner og annet snacks som minner om videregående skole på UiO, om man skal få servert at «som fulltidsstudent forventer vi at du er fysisk tilstede». Det er ikke som om jeg skulker fordi jeg er fyllesjuk. Jeg har bare voksenting å ta meg av. Og med en studentmasse på rundt 25 000, tror jeg flere enn meg havner i denne klemma mer enn en gang i løpet av et semester.

Men en podkast? Det hadde løst litt av tidssmørja. Jeg er forresten musikant og TONO-medlem, og de kunne elskverdig fortelle meg at det er åndsverkloven som regulerer slike publikasjoner, og §1 sier at den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket. Opphavsrett oppstår i det verket skapes. Sjakk.

Powered by Labrador CMS