Arkivfoto: Odin Drønen
Arkivfoto: Odin Drønen

Leserbrev

Frederikke – I’m with Her

Administrerende direktør SiO Mat og Drikke forsvarer hektorpris og «tacokultur» på Frederikke.

PhD-stipendiat Sigbjørn Bore skriver i Universitas 16. 11. at «tacokultur», og hektoprissystemet på buffeen i Frederikke er dårlig for helsa, miljøet, matkulturen og lommeboka. Han ønsker at vi skal «make Frederikke greit again». Vi i SiO Mat og Drikke deler Bores ønske om å gjøre Frederikke enda mer attraktivt for studentene. «I’m with her», for å følge opp referansen til valget i USA. Målet vårt er ikke bare å gjøre Frederikke «greit», men å gjøre det «great». Jeg skal her prøve å svare Bore ved å fortelle om tanken bak buffetløsningen, som vi kaller YouFood.

Helse. SiO Mat og Drikke ønsker å tilby studenter og ansatte mat som passer inn i et balansert kosthold. Det ligger en ernæringsstrategi bak. Y-en i YouFood står for ytelse. Vi oppfordrer studentene til et sunt kosthold ved å fylle tallerkenen etter en Y-form med protein, karbohydrater og grønt. En tredeling av tallerkenen på denne måten skaper gode matvaner. I kantina minner vi om dette.

Miljø. Det er studenten selv som plukker og velger hvor mye som ligger på tallerkenen. Vi mener dette bidrar positivt til klimaet ved at det reduserer matsvinn. Velger du seks kyllinglår og litt salat er det mindre klimavennlig enn motsatt. Til syvende og sist er det opp til hver enkelt. Det viktigste er hva du velger over tid, ikke om du skeier ut i blant.

Pris. Pris er viktig for studentene, og vi jobber for å holde gode priser selv om råvareprisene har steget. Det var en stor glede da Universitas sin matundersøkelse i oktober viste at du ikke betaler mer når du plukker maten din selv på Frederikke.

Matkultur og matvaner. Jeg er, som Bore, glad i husmannskost. Vi har en meny som varierer. Torsdager er det husmannskost. Av og til er det kjøttkaker eller andre «norske» retter på menyen. Vi har taco på tirsdagene, og vi har også styrket vegetaralternativet. Bore har rett i at SiO ikke er i front for vern om norsk matkultur. Men kanskje kan vi være i front for god og ernæringsriktig mat på campus?