Arkivfoto:Håkon Benjaminsen

Valgets kvaler

Med god kompetanse rundt det å fatte valg er det grunn til å tro at man ender opp med et valg man blir fornøyd med, både på kort og lang sikt.

Publisert Sist oppdatert

Vi er inne i en tid preget av endring. Særstilling og omstilling er tematikk som både politikere, fagbevegelsen og arbeidsgivere omtaler ukentlig. Eksempelvis har olje- og gassindustrien vært preget av oppsigelser og lavere aktivitet. I forrige ukes utgave av Universitas kommer det frem at 20 000 studenter i Norge vurderer å bytte fag på grunn av utviklingen i bransje. Den beste til å svare på hva som er et riktig valg for en selv er den enkelte student, og med god kompetanse rundt det å fatte valg er det grunn til å tro at man ender opp med et valg man blir fornøyd med, både på kort og lang sikt.

[Les også: Flykter fra oljebransjen](1)

Målet må være å ta et bevisst og opplyst valg. Et viktig spørsmål å stille seg er: Hva må jeg finne mer ut om for å kunne ta en avgjørelse? Det kan være praktiske spørsmål rundt tidsfrister, bosted, økonomi osv. Eller spørsmål rundt ditt verdigrunnlag med tanke på jobbsituasjon og familiesituasjon, eller informasjon du må søke i samfunnet ellers for å kunne ta et informativt valg. Det er ikke sikkert det er mulig å fjerne all usikkerhet rundt valget. Men det å vite at man undersøkte det man kunne, og valgte så godt man kunne ut fra situasjonen, kan gjøre at man unngår å gruble mye på valget i ettertid.

Å bytte studieretning på impuls kan være en dårlig strategi. Professor ved NTNU Patrick A. Vogel sier at man bør bruke tre måneder på livsendrende valg. Bruk tid på å innhente informasjon fra flere kilder og skaff deg et best mulig beslutningsgrunnlag. Stemmer det bildet som fremstilles i dagspressen med det du finner gjennom statistikk, offentlige utredninger og myndighetenes prognoser?

Du trenger ikke stå alene i denne prosessen. Snakk med studieveiledere, viteskaplige ansatte, nettverk og gjerne med oss på Karrieresenteret. Vi møter studenter hver eneste dag som står overfor en valgsituasjon, og vi bistår gjerne.

Powered by Labrador CMS