Slipp studentene fri

Det er fordummende å hevde at fysisk deltakelse på forelesninger skal henge sammen med måloppnåelse

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at alle fag på Blindern fikk obligatorisk oppmøte, og om du var borte fra mer en 10% av forelesningene så strøk du. Dette er fortsatt ikke en realitet, men til høsten blir dette virkeligheten for elever som går på videregående skole. Baktanken er at elever som ikke møter opp til undervisningen ikke skal ha rett på vurdering i faget, da de ikke har deltatt.

Dette er et prinsipp som vi i HF-lista ønsker å ta avstand fra. Det er fordummende å hevde at fysisk deltakelse skal henge sammen med måloppnåelse. Dannelse kan man oppnå på flere måter, og fysisk tilstedeværelse er ikke den viktigste av dem. Studenter møter stadig økende krav fra administrasjon om obligatorisk oppmøte, deltakelse og ikke minst kvalifiseringsoppgaver. Dette er ikke et prinsipp som er forenlig med fri akademisk utfoldelse.

Det tydeligste eksempelet er språkfag. Klarer en student å oppholde seg i Berlin i to måneder av semesteret grunnet jobb eller økonomisk spillerom, så er det ingen grunn til at denne studenten skal måtte komme på obligatoriske seminarer i Norge for å øve på tysk. Det er helt åpenbart at denne studenten lærer mer av å befinne seg i Berlin, noe studenten kan bevise på eksamen.

Å kreve obligatorisk oppmøte kan føles som en trangstrøye for de som sliter mest. For hva gjør man dersom man har søvnmangel, eller føler seg urolig? Hva gjør man når man har kranglet med foreldrene, eller kjæresten og verden virker umulig? Det er mye man ikke kan få legeattest på, men som er mer alvorlig enn når man drar på seg en forkjølelse. Det at man må trosse kroppen og psyken for å dra i undervisning i frykt om å miste eksamensrett er en stor påkjenning for studenter i en veldig travel hverdag med forventinger og press fra alle hold.

Dette kan oppsummeres ved et gammelt akademisk slagord, «Ad Fontes!», nemlig: til kildene som er det vi i HF-lista ønsker å sette fokus på. Vedtak som går på bekostning av både dannelse og psykisk helse må hindres. Utdanningsdirektoratet med Torbjørn Røe Isaksen i spissen burde vurdere å trekke dette forslaget, og studentene må kjempe for at slik politikk holdes langt unna Universitetet.

Powered by Labrador CMS