God rettshjelp til alle

Arbeiderpartiet går som vanlig hardt ut når de i Universitas fredag 19. februar hevder at justis- og beredskapsdepartementet «knebler kritiske stemmer».

Publisert Sist oppdatert
Overrasket over kritikken: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i JD. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Les saken her: Ap: – Hva er Anundsen redd for?

Kneblingen finner angivelig sted gjennom ordningen med Spesielle rettshjelpstiltak og anklagen går ut på at departementet nekter Juss-Buss å drive rettspolitisk arbeid. Anklagen er selvsagt grunnløs.

Juss-Buss spiller en viktig rolle i rettshjelps-Norge, ikke bare ved den rettshjelpen de gir, men også ved å sette dagsorden for debatten om rettshjelp. Juss-Buss og de andre studentrettshjelptiltakene har i tillegg som målsetting å bidra til opplæring av jurister. Dette har også en samfunnsmessig verdi. Derfor er Juss-Buss en naturlig mottaker av tilskudd gjennom ordningen spesielle rettshjelpstiltak. I 2016 mottar Juss-Buss kr 4 719 000 kr gjennom ordningen. På grunn av erfaringen de får fra enkeltsakene de behandler, er Juss-Buss etter vår vurdering særlig godt egnet til å drive rettspolitisk arbeid.

Det ble imidlertid påpekt at det for noen av tiltakene er rom for bedre måloppnåelse

Ordningen med spesielle rettshjelpstiltak forvaltes av Statens sivilrettsforvaltning og har som formål å legge til rette for kostnadseffektive rettshjelpstilbud rettet mot særlig utsatte grupper og personer i en særlig vanskelig situasjon, og som kan oppfatte at terskelen for å oppsøke ordinær juridisk bistand er høy.

Ordningen med Spesielle rettshjelpstiltak ble nylig evaluert. Her kom det frem at måloppnåelsen gjennomgående er bra og at tiltakene som får støtte utfører et viktig samfunnsoppdrag. Det ble imidlertid påpekt at det for noen av tiltakene er rom for bedre måloppnåelse, som i hovedsak vil si i større grad å nå ut til den tiltenkte målgruppen for ordningen. I tillegg har mange av tiltakene selv rapportert at de bruker mye tid på rettspolitisk arbeid.

Disse tilbakemeldingene er et signal om at tilskuddsordningen ikke fungerer like effektivt som den burde. Derfor gjør vi noe med det.

I årets tilskuddsbrev har departementet derfor presisert at det ikke er anledning til å benytte tilskuddet til aktiviteter som faller utenfor formålet for tilskuddsordningen. Og Juss-Buss, som de andre tilskuddsmottakerne, er av denne grunn bedt om å skille ut sitt arbeid om rettshjelpstiltak i et separat regnskap.

Dette handler verken om knebling eller sensur. Dette handler om at vi gjennom Økonomireglementet i Staten er forpliktet å sørge for at pengene brukes til det oppgitte formålet for en tilskuddsordning. Og det handler om at vi sørger for at Juss-Buss bruker de statlige midlene på det de er ment for.

Vi nekter ingen å drive frivillig rettspolitisk arbeid. Vi er bare opptatt av å få mest mulig rettshjelp ut av hver krone vi tildeler. Til det beste for mennesker i en vanskelig situasjon.

Powered by Labrador CMS