Utskjelt ordning:

NSO-leder Therese Eia Lerøen forsvarer fortsatt blind sensur. Foto: Adrian Nielsen

Blind sensur er rettferdig

Therese Eia Lerøen, leder av Norsk Studentorganisasjon, mener fortsatt at blind sensur er rettferdig. Problemet, mener hun, er sensorveiledningen.

Publisert Sist oppdatert

En klage tvinger sensor til å vurdere på rent faglig grunnlag.

Når du som student skal klage på karakteren din skal ikke den nye sensuren være farget av den forrige. Sensor skal ikke vurdere sin kollegas arbeid, men gjøre en ny sensur av eksamen. Blindsensur skal, på samme måte som førstegangssensur, være en faglig vurdering av eksamensbeskrivelsen.

Universitas skrev i forrige uke at tall fra Universitetet i Oslo (UiO) viser at færre studenter går opp i karakter nå med det nye systemet. Det kan altså se ut som at blindsensur er i studentenes disfavør. Dette gjør seg kun gjeldende dersom vi legger til grunn at førstegangssensuren den mest riktige vurderingen av eksamensbesvarelsen. Målet med en andregangssensur, som en førstegangssensur, kan ikke være at alle skal gå opp i karakter, men at karakteren som gis gjenspeiler det faglige nivået på oppgaven.

Tallene fra UiO viser også at med det nye systemet er større sprik mellom opprinnelig karakter og ny karakter etter blindsensur. Dette mener vi ikke handler om at systemet svikter, men at det er behov for bedre sensorveiledning og en avvikling av normalfordeling av karakter. Alle sensorer må ha et bevisst forhold til hvilke læringsutbyttebeskrivelser faget er bygget på og karakterskalaen som ligger til grunn. Derfor er det viktig at alle sensorer forholder seg til de samme rammen uavhengig av om eksamen rettes i nord, sør, øst eller vest. 1

På samme måte som at andregangssensur ikke skal være farget av førstegangssensur skal heller ikke karakteren din baseres på det faglige nivået til dine medstudenter. En av grunnene til det store spriket kan derfor være at førstegangssensur i stor grad baserer seg på sammenligning av kandidater og normalfordeling, mens en klage tvinger sensor til å vurdere på rent faglig grunnlag.

Vi mener derfor at blind klagesensur best ivaretar at alle vurderinger skal bli mest mulig rettferdige og upartiske.

Powered by Labrador CMS