Midtøstenstudier styrkes ved UiO

Man kan få inntrykk av at Midtøstenstudiene ved UiO er i ferd med å raseres. Sannheten er den motsatte.

Publisert Sist oppdatert

Ved å samle tilbudet gjør vi større lærerressurser tilgjengelig for den enkelte student.»

I artikkelen «[Megaprogrammer inntar humaniora](1)» kan man få inntrykk av at Midtøstenstudiene ved UiO er i ferd med å raseres. Sannheten er den motsatte.

Med Norges sterkeste samling av Midtøstenkompetanse satser Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) nå tungt på å styrke vårt studietilbud innen språk og områdestudier.

Ett uttrykk for dette er den nye engelskspråklige masterstudieretningen Middle East Studies (MES). Den tar opp i seg de tidligere studieretningene for Midtøsten- og Nord-Afrikastudier, arabisk, tyrkisk, persisk og semittisk språkvitenskap med hebraisk, derfor er disse nedlagt. Men den nye studieretningen innebærer en offensiv satsing på feltet.

Ved å samle tilbudet gjør vi større lærerressurser tilgjengelig for den enkelte student. Én følge av dette er at alle vil få en faglig mentor fra første dag på studiet. En annen er at vi styrker metodekomponenten gjennom et obligatorisk intensivt innføringskurs. Samlingen til én studieretning gir studentene et større fellesskap, som legger til rette for mer samarbeid studentene imellom.

MES innebærer en styrket satsing på studentenes språkkompetanse. Det er et krav å ha tatt 80 studiepoeng innen ett av områdets språk for å komme inn. I det første semesteret er en tredjedel av tiden viet til intensiv tekstlesing på de aktuelle språkene. Dette bygger vi videre på i andre semester når studentene fordyper seg innen politikk og samfunn, islamstudier, litteratur eller språk. Innen fordypningsemnene vil bruk av tekster på originalspråk inngå som en viktig komponent. Det stilles også styrkede krav til bruk av originalspråklige kilder i masteroppgaven.

Et obligatorisk opphold i regionen i det tredje semesteret vil styrke både språk- og områdekompetansen ytterligere.

I tilknytning til MES styrker også IKOS de faglige ressursene på feltet, gjennom tilsetting i to professor II-stillinger. En ny lektor i arabisk språk er under tilsetting. Flere tilsettinger er planlagt i kommende periode.

De språkbaserte Midtøstenstudiene styrkes.

Powered by Labrador CMS