Valgreform på overtid

Etter en rekke kaotiske valg de siste årene er det på tide at SP UiO oppretter valgkomité.

Publisert Sist oppdatert

Valg bringer dessverre ofte frem det verste i folk. Det er på tide med reform av valgene til UiOs viktigste studentverv.

Etter fire år i studentpolitikken har jeg sett mye rart. Valg til viktige verv i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (SP UiO) har vært preget av konflikt og bitterhet. For hvert år blir det vanskeligere å finne kandidater.

Etter en rekke kaotiske valg de siste årene er det på tide at SP UiO oppretter valgkomité»

Lite slår årets forhandlinger om valg av nytt Arbeidsutvalg til SP UiO. Jeg kunne skrevet mye om Grønn Listes uakseptable opptreden i år og andres opptreden tidligere, men skal heller fokusere på systemet og konkrete forbedringspunkter.

Les også: Hard maktkamp splittet parlamentet

I dag velges leder, informasjonsansvarlig og studie- og læringsmiljøansvarlig i bolk. SP UiO sine vedtekter §8- 2 bør endres til at de tre velge hver for seg. Preferansevalg er uoversiktlig og favoriserer i for stor grad insiderne. Det er vanskelig for vanlige studenter og selv medlemmer av SP UiO å holde oversikt. Det er udemokratisk.

Etter en rekke kaotiske valg de siste årene er det på tide at SP UiO oppretter valgkomité, en modell det store flertallet av sammenlignbare studentdemokratier bruker. Den bør bestå av tre personer valgt av SP UiO til å vurdere alle kandidater gjennom skriftlig søknad, intervju og caseoppgaver. Komiteen leverer deretter en offentlig innstilling om hvem som er best egnet til de forskjellige vervene.

Valgkomitéen vil supplere dagens forhandlingsmodell og listeutspørring. Det vil legge en viktig profesjonell føring og binding på listene fordi det blir vanskeligere å bedrive skjult taktikkeri og spill på bakrommet. Listene kan lettere ansvarliggjøres når de velger mindre kvalifiserte kandidater. Uerfarne studentpolitikere og ikke minst vanlige studenter får nemlig bedre grunnlag til å vurdere kandidatene når det foreligger skriftlige vurderinger, ikke bare uformelt snakk på bakrommet. Det blir også enklere å fremme kandidater uten listetilhørighet.

Det er på tide at listene ser forbi eget kontrollbehov. Åpne og profesjonaliser valgprosessen nå, før det er for sent.

Powered by Labrador CMS