Solberg spesial

«Litt spesielt.» Det sa statsminister Erna Solberg om oppslutningen rundt kampen mot fastlegers reservasjonsrett på 8. mars i fjor. Hun etterlyste i stedet fokus på vold og utdanning. Til ære for Solberg, og i forbindelse med kvinnedagen, retter vi søkelys mot slike tema i månedens magasin.

Vi har fulgt én som har opplevd mye vold, til tross for sin unge alder. «Samuel» er en desperat og papirløs båtflyktning. Han er en av mange unge afrikanere som hvert år ser seg nødt til å ta den dødelige sjøveien over Middelhavet, for å flykte fra krig, sult og fattigdom. Over 3500 omkom på denne strekningen i 2014. Samuel ønsker seg en utdannelse og en trygg fremtid. Europa tar ham imot med spark og forakt. Han overlevde i det minste turen over havet – i motsetning til alt for mange andre.

  • Les alle sakene fra Magasinet her:

Drømmen om det europeiske liv

Bokhylla: Harry Horne

Manntraet

Helga Hærføreren

*

Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for slike som Samuel? Utdanning kan løse konflikt og voldsproblematikk, mener Helga Hernes, månedens portrett. Hun forsker på -og utdanner andre i hvordan man skal inkludere kvinner i fredsbevarende prosesser – en strategi man har funnet ut at forlenger fredstider og minsker voldsbruk. Mest kjent er hun nok som «Nordens likestillingsstrateg», og for sin lange og innbitte kamp for kvinners rettigheter.

Ikke alle takker Hernes for jobben hun har gjort. Den såkalte mannsbevegelsen er en fremvoksende gruppe av frustrerte menn som er lei av at det brukes flere ressurser på å tilrettelegge samfunnet for kvinner sammenlignet med menn. Mannsbevegelsen mener at en konsekvens av likestillingspolitikken er at de har falt fra lasset, er blitt arbeidsløse eller mistet kontakten med barna etter skilsmissen. Mange av dem mangler også utdanning.

Det bør være noe i dette magasinet for både Erna Solberg og deg, kjære leser. God 8. mars!