Kriminell forvirring

«Krim» er en forkortelse for kriminalitet, som kommer av latinske crimen, som betyr forbrytelse eller å dømme. Hvorfor er Krim, forbrytelsenes halvøy, noe å krangle om?

Publisert Sist oppdatert

UKAS ORD: Kriminell adj. (fra fr)

16. mars går Krim-innbyggerne til valg. Jeg skriver innbyggerne, for hva skal man egentlig kalle personene som bor på Krim? En krim eller en kram? Krimskramset på Krim kan uansett velge mellom to alternativer i folkeavstemmingen. Krimforfatterne i folkeforsamlingen har formulert spørsmålet slik: «Skal Krim være en del av Ukraina, eller skal Krim bli en del av Russland?» Ifølge folkerettsekspertene – eller kriminologene, som man i dette tilfellet kan kalle dem – er det siste alternativet en folkerettskriminalitet. Den kriminelle er Putin, som etter alt å dømme vil la sine soldater stå oppmarsjert på Krim mens de krimittiske, som Krim-beboerne faktisk heter, urinnvånerne skal stemme. Det hele er kriminelt forvirrende.

For hva tenkte egentlig den kriminelt lite strategiske grunnleggeren av Krim på da han ga navn til denne halvøya? Kanskje var han på den samme idémyldringa som grunnleggerne av Ræva i Gildeskål, Homo i Grong, Faen i Kviteseid, Dritarsteinane i Nissedal, Fucking i Østerrike, French Lick i USA, Dead Chinaman i Papua New Guinea eller Cockburn i Australia.

Navnet skjemmer ingen, sies det. Men når en halvøy har krimkarakterer som innbyggere og en kriminelt Krim-kåt nabo i øst, er det ikke rart at det blir bråk der.

Powered by Labrador CMS