UiOs famlende energisatsing

Dersom vi ønsker en overgang til grønnere energiformer må UiO gå foran og prioritere grønn forskning, ikke forskning på olje, mener leder i Studentparlamentet ved UiO, Gabrielle Legrand Gjerdset

Publisert

Mandag forrige uke lanserte Universitetet i Oslo sin nye, store tverrfaglige satsing UiO Energi. Dessverre mangler satsingen et klart fokus på grønne løsninger. Skal vi avverge både energikrisen og miljøkrisen, trenger vi en global storsatsing på fornybar energi. Da må universitetene gå i front og bidra med den nødvendige forskningen i stedet for å drive oppdragsforskning for oljenæringen.

«Universitetet i Oslo skal gjennom aktiv dialog og samarbeid bidra til at forskningsbasert kunnskap kommer til anvendelse for å møte det 21. århundrets store samfunnsutfordringer». Slik lyder tredje mål i universitetets strategiske plan, Strategi2020. UiO Energi er et ledd for å nå dette målet. Studentparlamentet ønsker den nye satsingen velkommen, og er glade for at UiO tar energiutfordringen på alvor. Men satsingen mangler en tydelig miljøprofil.

I UiO Energis foreløpige mandat står det at «målet for UiO Energi er at UiO om ti år står sentralt i internasjonal energiforskning og utdanning, og gir viktige bidrag til å løse verdens energi- og klimautfordringer.» Ingen steder i mandatet er bærekraft eller fornybar energi nevnt, og det ligger ingen krav til at energi- og klimautfordringene må løses i sammenheng. I sum betyr dette at prosjektet i praksis kan finansiere alle former for forskning på energi eller på klima, inkludert forskning på fossilt brensel.

Oljeindustrien har penger nok til å finansiere forskningen sin selv.

Studentparlamentet mener UiO alltid skal prioritere grønn, miljøvennlig og bærekraftig forskning over forskning på fossilt brensel. En slik prioritering er nødvendig av flere grunner. I dag lever 1,3 milliarder mennesker uten tilgang på elektrisitet. Skal vi finne løsninger på klimakrisa samtidig som vi respekterer at resten av verden fortjener de samme mulighetene til utvikling som Vesten har hatt, må vi satse på grønnere energikilder. I tillegg har det norske oljeeventyret satt Norge i en særstilling. Dersom vi ønsker en overgang til grønnere energiformer må vi bruke denne særstillingen til å gå foran og prioritere grønn forskning. Oljeindustrien har penger nok til å finansiere forskningen sin selv.

Dessverre har ikke UiO Energi et tydelig mandat til å gjøre dette i dag. Studentparlamentet registrerer med glede at det endelige mandatet skal behandles i Universitetsstyret høsten 2013 og kommer til å jobbe for at det skal forplikte UiO til å prioritere fornybar energi. Vi håper at universitetsstyret våger å gå foran og går inn for historisk satsing på grønn, miljøvennlig og bærekraftig energi.

Powered by Labrador CMS