Trykk på bildet for å se hele illustrasjonen. Illustrasjon: Øivind Hovland

CV-veldet

Publisert Sist oppdatert

«Det ser bra ut på CV-en». Argumentet er kjent for mange som den beste grunnen til å engasjere seg i noe i løpet av studietiden.

I forrige ukes Universitas kunne man lese at Christophe Cunen-Classens har valgt å trekke seg som leder for Studentorganisasjonen ved BI. Cunen-Classens skulle egentlig ha sittet til januar, men nå orket han altså ikke mer. «Sammen med studiene blir det minimum tolv timer på skolen daglig», uttalte Cunen-Classens etter at nederlaget var et faktum. Også Morten Bakke Kristoffersen og Anita Tøien Johansen har i år trukket seg som studentledere i henholdsvis Oslo og Bergen.

De tidligere studentlederne har alle pekt på en overveldende arbeidsmengde som årsak til at de valgte å gi fra seg vervene sine før tiden var ute.

Det kan ikke ha kommet som noen overraskelse at disse lederjobbene er oppslukende verv som spiser av både fritid og privatliv. Hvorfor tar studenter likevel på seg verv de tydeligvis ikke var rustet til å takle i det lange løp?

Kanskje har CV-jakten blitt så viktig at studenter gjør mer enn de orker. Så mye at de slutter å være nettopp studenter, og i stedet går over i et profesjonelt arbeidsforhold.

Arbeidsmengden hoper seg opp, samtidig som studieprogresjonen stagnerer. De ferdig utdannende slipper denne ekstra byrden når de trer inn på arbeidsmarkedet.

Det er allerede mange som har innsett fordelene ved nettverks- og CV-bygging. Dagens Næringslivs seksjon Talent, som retter seg spesielt mot studenter, er spekket med artikler som alle vil guide deg til «CV-triksene som skiller deg fra røkla» eller som «fanger sjefens oppmerksomhet på femten sekunder» – faktiske formuleringer fra Talent-seksjonen.

Du bør framstå som en spennende person med et bredt nettverk og mange ulike ferdigheter

Ekspertene råder deg til å bygge en CV på praktisk erfaring, med et innhold som forteller en historie. Du bør framstå som en spennende person med et bredt nettverk og mange ulike ferdigheter.

Det motsatte gir kanskje assosiasjoner til et smalt og kjedelig liv? Studenter med toppkarakterer som har viet all sin tid til pensum, kan i så fall komme tapende ut av denne likningen.

Karrierestigen trekkes opp mens man klatrer, fordi historien man forteller til arbeidsgiver må handle om en udiskutabel suksess. Jo mer imponerende CV-er, desto mindre rom for feil og nederlag. Cunen-Classens, Bakke Kristoffersen og Tøien Johansen må alle stille til neste jobbintervju og fortelle om sitt brede nettverk, mens de viser fram en oppdatert CV. De må fortelle om de spennende utfordringene, læringsutbyttet og det gode fagmiljøet de har vært en del av.

For dette er hva en arbeidsgiver forventer.

Studenttilværelsen er opptakten til det man skal drive med resten av livet, og det sier seg selv at de fleste ønsker å ta denne perioden i livet på alvor. Gjør det da noe at man bruker studietiden til CV-bygging?

Svaret er selvfølgelig nei.

Men hvis den aktive nettverksbyggingen starter i samme sekund som man setter sin fot i akademia, risikerer man samtidig å gjøre studietiden om til en eneste stor minglefest – der alle sitter på hver sin tue av verv og engasjement.

Til slutt ender det opp med at studenter tar på seg så tunge oppgaver i studietiden at de blir syke og utbrente.

Og arbeidslivet får et stort problem med å rekruttere arbeidstakere med overskudd.

Powered by Labrador CMS