Høgskolen i Oslo og Akershus. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Bli minister for profesjonsforskning!

Høgskolen spiller i samme liga som andre institusjoner, men går glipp av muligheter nasjonalt og internasjonalt fordi vi har «feil navn«, skriver rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen.

Kari Toverud Jensen, rektor, Høgskolen i Oslo og Akershus

I går våknet vi opp til et nytt politisk flertall på Stortinget. Kristin Halvorsen får om kort tid avløsning, etter flere års innsats for skole, utdanning og forskning. Nå har jeg klare forventninger til hvordan den nye statsråden for utdanning og forskning forstår sin rolle.

Den nye regjeringen må vise en bedre forståelse for og kunnskap om profesjonsforskning. Men dette er ingenting verdt uten vilje til å satse på konkrete tiltak som gjør oss i stand til å utføre det samfunnsoppdraget krever av oss. Den nye ministeren må lytte til profesjonsmiljøene, gi oss frihet til å utvikle de utdanningene og forskningsprogrammene vi ser samfunnet trenger.

HiOA har robuste fagmiljøer der forskning og utdanning trekker veksler på hverandre, og studentene kommer styrket ut av det til sist. Vi jobber hele tiden for bedre studiekvalitet, men det skjer ikke i et vakuum. Den nye regjeringen må sørge for å fullfinansiere studieplassene og bevilge penger til bygg, slik at vi kan videreutvikle gode studiesteder for våre mange tusen studenter. Det er likevel ved å fokusere på profesjonsforskning at vi kan komme enda lengre i arbeidet med å bedre utdanningene våre. Her har vi de største utfordringene med å bli hørt og forstått av politikere.

«Profesjonsforskning» er et nytt begrep for mange, og en del forbinder profesjoner kun med utdanning. Men det er ikke det samme å være sykepleier i 2017, som det var i 1980. Vi må forske på hvordan morgendagens arbeidsliv, yrker og velferdsinstitusjoner skal fungere. Vi må vite mer om hvordan eldre skal få bedre omsorg og pleie, hvilke teknologiløsninger som trengs i velferdsyrkene, og finne ut hvordan fremtidens lærere skal møte nettopp fremtidens elever. Jeg håper vår neste statsråd klipper ut dette avsnittet og henger det opp over skrivebordet sitt.

Apell: Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, oppfordrer den nye statsråden for utdanning og forskning til å gi utdanningsinstitusjonene frihet til å utvikle de utdanningene og forskningsprogrammene de selv ser samfunnet trenger. Arkivfoto: Universitas

I dag hindrer finansieringsordningen Høgskolen i Oslo og Akershus i å levere den forskningen vi bør og vil levere til samfunnet.

Både de borgerlige og de rødgrønne har frontet at vi trenger gjennomganger av universitets- og høgskolesektoren. Dette støtter vi! Særlig ønsker vi en gjennomgang av finansieringsordningene velkommen. Vi trenger en finansieringsordning som sørger for midler til utdanning og forskning som samfunnet trenger, uavhengig av om denne virksomheten skjer ved en høgskole eller et universitet. I dag hindrer finansieringsordningen Høgskolen i Oslo og Akershus i å levere den forskningen vi bør og vil levere til samfunnet.

Noe av det siste Kristin Halvorsen gjorde før valget var å lansere et forslag om 50 millioner til unge forskere over statsbudsjettet i tre år framover. Det er et godt forslag, men hun bommet på én ting. Ved å øremerke pengene til et spleiselag med de åtte universitetene, tok hun ikke høyde for at HiOA som landets tredje største høyere utdanningsinstitusjon burde ha vært med. Vi har landets største miljøer innenfor lærerutdanning og ulike helsefag, og har doktorgradsprogrammer innenfor profesjonsfag, helsevitenskap og utdanningsvitenskap. Nettopp disse fagområdene var noen av eksemplene som ble trukket frem i forslaget. Jeg forventer at den nye statsråden for høyere utdanning og forskning jobber videre med budsjettforslaget, og inkluderer HiOA.

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, var raskt ute og kritiserte initiativet fra Kristin Halvorsen for å være populistisk og useriøst valgflesk, i Aftenposten 3. september. Det får være opp til UiO om de vil være med på dette, men Høgskolen i Oslo og Akershus deltar gjerne!

Bommerten til Kristin Halvorsen viser at det har noe å si om institusjonen er universitet eller høgskole. Det kan se ut som om det er lett å glemme sterke fagmiljøer som ikke er ved et universitet. HiOA vil bli universitet nettopp for å kunne videreutvikle den faglige siden av institusjonen med den friheten det gir å tilhøre universitetskategorien. Det forundrer meg at vi skal møte motstand som denne når mange insisterer på at vi skal være «lykkelig som god høgskole». De 50 millionene er bare ett eksempel på at vi spiller i samme liga som andre institusjoner, men går glipp av muligheter både nasjonalt og internasjonalt fordi vi har «feil navn».

Jeg vil gjenta min oppfordring til landets neste statsråd for utdanning og forskning. Gjør deg kjent med forskningsmiljøene ved Høgskolen i Oslo og Akershus og sats på forskning og utvikling som samfunnet trenger. Bli en minister for profesjonsforskning.

Powered by Labrador CMS