Din stemme teller!

Øyvind Gallefoss sitt innlegg i forrige Universitas er provoserende fordi han tar feil. Det er ikke mange tusen stemmer som vil avgjøre hva slags regjering vi får etter valget. Hver stemme teller.

Husker du Stortingsvalget i 2009? Hvor ekstremt jevnt det var? Det var året da de borgerlige skulle ta makta tilbake igjen etter fire år med rødgrønn regjering. Noen av meningsmålingene viste flertall til de borgerlige, noen viste nytt flertall til de rødgrønne. Valgnatta ble en thriller og et av de jevneste stortingsvalgene noensinne. De rødgrønne vant med bare 86 mandater på Stortinget mot de borgerliges 83. Dette ble avgjort av kun noen få tusen stemmer, selv om det var nesten 2.7 millioner nordmenn som stemte.

Dette viser at marginene er ekstremt små. Men i år vil det bli enda jevnere enn i 2009 fordi det ikke bare er Venstre som kjemper en desperat kamp mot sperregrensa, men også SV, Senterpartiet og Krf. I tillegg kjemper Rødt og Miljøpartiet de Grønne for å komme inn på Stortinget. Valgordningen gjør at det i mange fylker blir en heftige drakamper.

– Er du en sosialist som ikke gidder å stemme så kan det bety at det blir en Høyre-Frp-regjering

Det vil bli en markant forskjell mellom en blå-blå, en blå-gul-grønn og en Rød-grønn-regjering. Derfor er det viktig å stemme. Er du en sosialist som ikke gidder å stemme så kan det bety at det blir en Høyre-Frp-regjering. Er du en liberaler, men sofavelger, så kan det bety en fortsatt rød-grønn regjering.

Den grunnleggende institusjonen i alle demokratier er frie valg og stemmeretten. Ved å bruke stemmeretten bekrefter det at det er folket som har makta. Dette gjelder særlig for oss unge. Når knapt halvparten av oss under 30 år benytter stemmeretten så forstår jeg hvorfor politikerne heller prioriterer eldre velgere, fordi de vet at der er det mange flere stemmer å vinne. Derfor er «Min stemme»-kampanjen, Aftenposten og flere andre aviser, lanserte 12. august et fantastisk initiativ. Vi unge må stemme for å bli hørt.

Dem som sier stemmeretten ikke betyr noe, skal ikke forme budskapet i denne valgkampen fordi de tar helt feil. Din stemme teller! Godt valg!