Ordet lever!

Publisert

Øivind Foss skrev i forrige ukes Universitas en etterlysning etter «de store ideer, de politiske debatter som tar tilbake landets frieste talerstol» på DNS. Som medlemmer av Studentersamfundets Kulturutvalg ønsker vi å berolige Foss med at landets frieste talerstol ennå lever i beste velgående.

Det som fungerte en gang i etterkrigstiden, fungerer ikke nødvendigvis i dag.

At Foss ikke har fått meg seg at medlemmer av Studentersamfundet engasjerer seg aktivt i det offentlige ordskiftet, peker på at problemet stikker langt dypere enn at DNS velger å satse på Grisefesten som en del av markeringen av 200-årsjubileet: Problemet er at vi lever i en helt ny tidsalder. Det som fungerte en gang i etterkrigstiden, fungerer ikke nødvendigvis i dag. Studentgruppen, politikken, mediene og tilbudene har endret seg mye bare de siste ti årene.

Studentene er ikke lenger en homogen interessegruppe, og ingen kan påberope seg å representere den samlede studentmassen. Derfor føler også politikere at de kan ignorere oss når det ikke passer dem; de har ingen grunn til å stille til politiske debatter der de risikerer å bli uthengt av studenter som ikke er villige til å bli møtt med floskler og valgkampretorikk.

Det er ikke ved å ta en encore av 60-tallet Studentersamfundet gjør seg relevant blant studentene og i samfunnet forøvrig. Det er ved å tilpasse seg en moderne tid, og gjerne forsøke å ligge forut for utviklingen. Kulturutvalget søker å gjøre Studentersamfundet til en relevant kulturinstitusjon, og driver derfor forsknings- og kulturformidling ved siden av debattene, med det håp å fremme allmenndannelse i tillegg til politisk engasjement.

Og tross mange utfordringer, får vi til utrolig mye: For et år siden arrangerte vi et møte med Mullah Krekar; i år bidro DNS til en konferanse om arbeidet for en atomvåpenfri verden; og vi arrangerte en samtale mellom Jan Egeland og Israels ambassadør.

Til slutt vil vi rette en oppfordring til Foss spesielt, men også generelt til andre lesere: Dersom noen har en Stor Idé å komme med, er vi meget villige til å ta den opp.

Powered by Labrador CMS