Tiden går, Grisen består

Publisert

I Universitas 2. mai kritiserte styremedlem i DNS 1959, Øyvind Foss, Det Norske Studentersamfund for ha forsømt den frie talerstolen og latt Grisens akademiske ironi ta over fokuset.

Vi har gradvis gått vekk fra det politiske og tatt rollen som studentenes kulturhus i stedet.

Ja, gamle pamper, det er tungt å ta innover seg. Studentersamfundet er ikke hva det en gang var. Det er lite som er hva det en gang var. Samfunnet i Norge har forandret seg drastisk siden 1959, og da er det naturlig at Studentersamfundet har gjort det samme. Etter at vi fikk vår eget hus i 1970 har vi gradvis gått vekk fra det politiske og tatt rollen som studentenes kulturhus i stedet. Fra å være én studentorganisasjon med politiske fronter har mange ulike interesseforeninger sprunget ut, som i dag har sin drift og sitt virke på Chateau Neuf.

Det politiske ved studenttilværelsen er tatt over av Studentparlamentet og Velferdstinget, og de akademiske og politiske forumene har vokst ut av studentbevegelsen og inn på Litteraturhuset og i #debatten. Men DNS er fortsatt et akademisk forum, temaer som ellers blir lite belyst tas opp i debattene, og studentene får komme med sine meninger og kommentarer fra talerstolen. De eldre akademikerne ser vi derimot lite til blant publikum, hvor er dere?

Når vi nå feirer 200 år tar vi med oss det beste fra vår lange historie og tilpasser det dagens Studentersamfund. Grisefesten er ikke det eneste som skjer i jubileumsåret, men er et av en rekke høydepunkter som inkluderer både politiske debatter og arrangementer av mer festlig karakter. Kom innom, så får du se! DNS i 2013 er like forskjellig fra 1959 som 1959 var forskjellig fra 1859. Men H.M. Grisen har vi til felles.

Powered by Labrador CMS