La olja ligge!

Publisert

I forrige uke gikk Arbeiderpartiets programkomite inn for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. At Ap nå går inn for å åpne disse skjøre områdene for oljeboring kommer ikke som noen overraskelse på oss. Trolig ei på så særlig mange andre heller.

Hvis det er noe vi i SV er stolte av etter åtte år i regjering, har det vært å holde vårt løfte om å holde oljeindustrien unna Lofoten, Vesterålen og Senja. Et krav vi aldri kommer til å gå tilbake på.

At områdene inneholder verdifulle ressurser er udiskutabelt, men vi i SV setter fisk, sjøfugl, natur og klima foran oljeindustriens interesser. For hvilke områder er det egentlig snakk om? Jo, området hvor verdens største gjenværende torskebestand gyter, området hvor silda, steinbiten, blåkveita og ueren gyter og beiter. Fiskerinasjonen Norge har et internasjonalt ansvar for å ta vare på det biologiske mangfoldet i havet, og potensialet for å skape nye arbeidsplasser innen fiskeri og reiseliv er større enn å starte med oljeaktivitet i området. Beregninger fra olje- og energidepartementet viser at oljevirksomhet i området bare vil kunne gi 400- 1100 arbeidsplasser regionalt.

Skal vi nå klimamålene vi har satt oss må vi rett og slett la noe av olja bli liggende på havbunnen.

Skal vi nå klimamålene vi har satt oss må vi rett og slett la noe av olja bli liggende på havbunnen. Ap skal påminnes at oljenasjonen Norge også er en fiskeri- og kunnskapsnasjon.

Fornybar energiproduksjon og en mer bærekraftig og framtidsretta næringsutvikling kommer ikke av seg selv. Universitet, høgskoler og forskningssektoren spiller en nøkkelrolle i denne utviklinga. Men vi kan ikke kun bruke kunnskapen til å gjøre den forurensende industrien litt mer miljøvennlig eller kjøre på med en mislykket månelanding.

At Studentparlamentet ved UiO har fått oppmerksomhet for vedtak rettet mot oljeforskninga og den pengesterke industriens rolle har vist at det er mulig å tenke annerledes. I 2009 samlet Folkeaksjonen studenter til konserter og markeringer på campus. Vi vil, sammen med allierte miljøaktivister, politiske partier og ungdomspartier, jobbe for at dårlige ideer forblir begravd sammen med olja i Aps arkiver!

Powered by Labrador CMS