Kamp om forskningspolitikken

Publisert

Forskerforbundet ser positivt på at landets største partier utfordrer hverandre om hvem som er det beste forskningspartiet i Universitas. Forskningspolitikk har blitt en av de viktigste valgkampsakene.

Karin Yrvin fra Ap startet debatten i Universitas med å si at regjeringen «leverer innen forskning», mens Høyres løsninger er gammelt – og dårlig – nytt. Høyres Henning Warloe svarte med at Norge fortsatt satser mindre enn mange land vi konkurrerer med.

Regjeringen har økt den offentlige forskningsinnsatsen fra 0,8 prosent i 2005 til 0,92 prosent i dag. Vi er dermed på vei til å nå målet om at det offentlige skal bruke én prosent av BNP til forskning, men veksten i forskningsbevilgningene har vært svært beskjeden i denne stortingsperioden.

Imidlertid blir bildet annerledes hvis vi ser på den totale forskningsinnsatsen i Norge. Den totale FoU-innsatsen i EU var i 2010 i snitt på rundt 2 prosent. Alle nordiske land unntatt Norge har nå nådd EUs mål om at FoU-utgiftene skal utgjøre 3 prosent av BNP.

Forskerforbundet er derfor enige med Høyre i at den private forskningsinnsats er altfor lav, og at andelen kunne vært høyere hvis regjeringen hadde videreført gaveforsterkningsordningen og styrket Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA), slik de borgerlige lenge har ønsket. Regjeringens eget mål har jo vært at næringslivets forskningsandel skal være på to prosent av BNP. I dag er den på bare 0,7 prosent.

Forskerforbundet har analysert partienes utkast til program for neste periode. AP skriver at de vil videreføre treprosent-målet i forskningspolitikken. AP er også tydelige på at investering i utdanning og forskning er avgjørende for å bygge framtidas Kunnskaps-Norge. Samtidig vil AP styrke Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) som et ledd i å øke bedriftenes forskningsandel. AP vil velge satsning på kunnskap til alle, fremfor milliarder i skattekutt til de få.

Høyre skriver på sin side at den offentlige satsingen på forskning må opp på et høyere nivå og holde tritt med utviklingen i andre land. Høyre vil styrke forskningsinnsatsen gjennom blant annet BIA for å nå målet om at forskning skal utgjøre tre prosent av BNP. Handlingsregelen for bruk av oljeinntektene skal ligge fast, men en større del av avkastningen skal gå til samferdsel, forskning og utvikling, miljøteknologi og vekstfremmende skatte- og avgiftslettelser.

Forskerforbundet ser frem til en konkretisering av løftene til AP og Høyre. Vår konklusjon er foreløpig at begge har rett: Høyre når de sier at Norge ligger på jumboplass i Norden i den totale forskningsinnsatsen, og Arbeiderpartiet når de sier at Norge ligger på topp i offentlig forskningsinnsats i Norden.

Innlegget er noe forkortet

Powered by Labrador CMS