Studentmakt på avveie

Studentene i SiO-styret har bevisst opptrådt i strid med demokratisk vedtatt politikk i Velferdstinget.

Publisert

NYHETSKOMMENTAR

Det er ikke ofte Arbeidsutvalget til Velferdstinget i Oslo (VT) går til frontalangrep på Hovedstyret i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Den forrige VT-lederen, Birgit Lovise Røkkum Skarstein, satt gjennom hele fjoråret uten så mye som en ørefik til SiOs hovedstyre. De nyvalgte representantene i VT og Hovedstyret er i tottene på hverandre fra dag én.

Den studentpolitiske nyttårsbruduljen er nok ikke et tegn på at vi har fått en konfliktelskende bølle som leder av Velferdstinget. Den nye VT-lederen Tone Vesterhus er en tilregnelig dame som allerede har sittet ett år i VTs arbeidsutvalg med spesielt ansvar for kontakten med SiO. Når hun nå, som fremste representant for Oslos studenter, går ut mot Hovedstyret i SiO på denne måten, er det faktisk sterk kost. Men Vesterhus har gode grunner for kraftsalvene – Hovedstyret har overkjørt våre valgte studentpolitikere på en ganske oppsiktsvekkende måte.

Da Hovedstyret før jul vedtok en øvre aldersgrense på 35 år for å få bo i studentbolig, var styret vel vitende om at regelen ville bryte tvert med Velferdstingets demokratisk vedtatte politikk. Riktignok har ikke studentrepresentantene i Hovedstyret en formell plikt til å stemme i tråd med denne politikken, men de balanserer på en tynn line når de heller velger å følge sine personlige overbevisninger. Representantene velges av Velferdstinget og er avhengig av studentenes tillit. Hovedstyrets egenrådige opptreden i denne saken har gått på bekostning av denne.

Vedtaket var siste stikk fra styreleder Marianne Rustberggaard, som nå begynner i stillingen som studentombud ved Universitetet i Oslo. I denne rollen vil hun være avhengig av et godt forhold til studentpolitikerne på Villa Eika. Denne saken gir ikke Rustberggaard en «flying start». Påtroppende styreleder i SiO, Magnus Nystrand, får oppgaven med å gjenopprette et vennlig samarbeidsklima mellom SiO og VT. Han får ikke mange muligheter til å trosse VT på denne måten før han møtes med mistillitsforslag og tuppes ut av styrerommet.

I fjor kjempet studenter over hele landet for studentenes innflytelse i studentsamskipnadene. Hvis innflytelsen skal ha noen verdi, må studentene som sitter i samskipnadsstyrene, lytte til de lokale studentdemokratiene framfor å opptre som solospillere.

Powered by Labrador CMS