Norges idrettshøgskole: – Vi kan også bli nødt til å stenge en del av anleggene, Sigmund Loland, rektor og Lise Sofie Woie, direktør. Foto: Dr.techn. Olav Olsen

Rehabilitering av Norges idrettshøgskole

Vår største utfordring for tiden er at virksomheten i økende grad blir hemmet av at bygningsmassen forvitrer.

Sigmund Loland, rektor ved NIH og Lise Sofie Woie, direktør ved NIH

I et oppslag fra 19. september setter Universitas lyset på rehabiliteringsbehovet ved Norges idrettshøgskole (NIH). Oppslaget treffer spikeren på hodet. Etter 45 års drift med stadig større investeringer i vedlikehold, er NIHs anlegg i dag i forfall og har sterkt behov for rehabilitering. Ytterligere utsettelser vil øke totalkostnaden vesentlig. Vi er opptatt av å ivareta brukersikkerhet, og kan også bli nødt til å stenge en del av anleggene.

NIH er en vitenskapelig høgskole som utdanner og forsker på det idrettvitenskapelige fagfeltet. Institusjonen har rundt 220 ansatte, 800 heltidsstudenter og 800 deltidsstudenter. Vi tilbyr fem bachelorgrader samt flere ettårsstudier og master og doktorgradsudanning. NIH har sterke søkertall og en tung forskningsportefølje og er blant de institusjonene i sektoren som publiserer mest per fagansatt.

NIH er med andre ord en svært viktig samfunnsaktør når det gjelder utvikling av kunnskap og kompetanse innen idrett i topp og bredde, fysisk aktivitet og folkehelse, kroppsøving, friluftsliv, lek og dans. Vår største utfordring for tiden er at virksomheten i økende grad blir hemmet av at bygningsmassen forvitrer.

NIH er først og fremst en utdannings- og forskningsinstitusjon. Vi er imidlertid også viktige når det gjelder aktivitetstilbud til befolkningen og er ett av Norges mest brukte idrettsanlegg. Gymbygget og svømmeanlegget har om lag 1.200 brukere hver dag. På årsbasis representerer dette over 300.000 besøk.

Brukerne representerer brede grupper: barn og unge, funksjonshemmede, studenter, seniorer, amatører og profesjonelle idrettsutøvere. Disse gruppene mangler i stor grad alternativer til NIHs anlegg.

Bygningsmassen er i utgangspunktet av høy kvalitet og har med godt vedlikehold tålt tidens tann helt fram til det siste tiåret. Nå står vi foran et omfattende og akselererende rehabiliteringsbehov. Statsbygg konkluderte i en tilstandsanalyse allerede i 2006 blant annet med:

– Det er vesentlige skader i betongsøyler og yttervegg grunnet rustsprengning og -forvitring.

– Tekniske anlegg (ventilasjon og sanitærforhold) er utrangert.

– Krav til innemiljø og universell utforming er ikke tilfredsstillende.

Utsettelse vil også gjøre rehabiliteringen vesentlig dyrere.

Statsbygg har prosjektert rehabiliteringen som også er kvalitetssikret etter gjeldende rutiner. Alt ligger til rette. Vi venter kun på politisk klarsignal og håper å komme med på statsbudsjettet for 2013. En ytterligere utsettelse av prosjektet vil øke risikoen for at anlegget havarerer. Utsettelse vil også gjøre rehabiliteringen vesentlig dyrere.

NIH leverer viktige samfunnsbidrag i en tid med økende inaktivitet i befolkingen, større helsemessige sosiale ulikheter og økning i livsstilssykdommer. NIHs bidrag til barn, unge og funksjonshemmede i Oslo-regionen er uerstattelig. En rehabilitering av NIHs anlegg er strengt nødvendig for å føre videre satsingen på en aktiv livsstil og på bedring av folkehelsen.

Powered by Labrador CMS