Nei til uforberedt veiledning!

Publisert

Tirsdag 6. mars vedtok Universitetsstyret ved UiO å omfordele 10 millioner kroner fra sentraladministrasjonen til studier og forskning. I vedtaket ligger en sterk oppfordring om å prioritere studentoppfølging.

ForVei, eller Forberedende Veiledning, er et prosjekt som gjennomføres på MatNat-fakultetet, der alle førsteårsstudenter tilbys en personlig veiledningstime. Studentene blir fulgt opp innen faglig mestring og sosial trivsel og bearbeider positive og negative erfaringer som student. Prosjektet er bygget opp etter modell fra NTNU, der man så en klar bedring i læringsmiljø, samt en økning i totalt avlagte studiepoeng.

Da vi som studenttillitsvalgte foreslo å innføre ForVei på SV-fakultetet ble vi møtt med en kald skulder. Fakultetsledelsen hevdet at fakultetet allerede dekket behovet ForVei er ment å dekke. Tiltak som ble trukket frem var blant annet en mentorordning, der studenter i grupper møter vitenskapelig ansatte, og studieveiledning med studiekonsulenter. Begge tiltak er positive. Professorkontakt er et viktig faglig virkemiddel, mens studieveiledning hjelper studenter med innpass av fag og kjennskap til relevante lover og regler.

Imidlertid mener vi graden av overlapping er langt mindre enn det fakultetsledelsen hevder. Mentorordningen, som gjennomføres i grupper, gir på ingen måte den tette oppfølgingen av studenter som ForVei gjør. Studieveiledning tar ikke for seg verken studiemestring eller sosial trivsel, aspekter som understrekes som svært viktige i frafallsundersøkelser. Studiekonsulentene har ikke nevneverdig kompetanse utover faglig-tekniske aspekter. Det kan dermed ikke forventes at de gir veiledning av samme kvalitet som de profesjonelle veilederne i ForVei.

Skal man først svinge pisken er man nødt til å legge til rette med gulrøtter.

I disse tider med diskusjoner om høyere krav til studiepoengsproduksjon må fakultetene innføre tiltak for å bedre den jevne students studiehverdag. Skal man først svinge pisken er man nødt til å legge til rette med gulrøtter. ForVei er en gulrot som smaker særdeles godt.

Powered by Labrador CMS