Se til Bergen!

«Har vært på debatt hos Studentersamfunnet i Bergen. Må si at @Samfunnet slår knockout på Chateau Neuf! Masse folk og topp stemming.»

Dette ble twitret av journalist Mimir Kristjansson etter et besøk i Studentersamfunnet i Bergen for noen uker siden. «Eller bare Studentersamfunnet, som de burde få lov til å kalle seg, siden konkurrenten i Oslo knapt når dem til anklene», skrev han i en kommentar i Klassekampen hvor han også beskrev Studentersamfunnet som «Norges intellektuelt mest vitale studentmiljø.»

Det skjer mye i både Bergen og Oslo, men i Bergen preger studentene byen på en helt annen måte enn i Oslo. Er det fordi Bergen er en bedre studentby? Eller at byen er mindre og det er lettere å sette preg på den? Etter å ha diskutert dette med flere, synes det gjennomgående svaret å være at Bergen er en studentby, mens Oslo er en by med studenter i.

I Bergen synes studentene. Det er en liten by hvor man kan gå overalt. Det er mye som skjer, og mye av det som skjer, arrangeres av nettopp studentene. Studentkulturhuset Det akademiske kvarter ligger midt i utestedslysløypa i byen, konsertene der er godt besøkte og blir ofte anmeldt i Bergensmediene. Det er også på Kvarteret «Norges intellektuelt mest vitale studentmiljø» holder til. Studentersamfunnet er Bergens største debattforum og samarbeider med det som kan krype og gå av organisasjoner og kulturaktører i byen. På denne måten når man ut til andre enn studentene. Samtidig er det et ønske om å nå ut til flere enn de som kan komme seg fysisk til et møte.

«Jeg møter stadig studenter i Oslo som så vidt vet hva Det Norske Studentersamfund er.»

Dette savner jeg i Oslo. Til tross for at Kulturutvalget, konsertarrangører, Radio Nova og Oslo student-TV alle holder til på Chateu Neuf, hører man lite om det som skjer der. Jeg møter stadig studenter i Oslo som så vidt vet hva Det norske studentersamfund er og hva som skjer der, og per i dag fremstår det som Det norske studentersamfund bare i navnet. And what’s in a name? Det er mange engasjerte mennesker i Oslo som ville satt pris på å få med seg det som skjer på huset, og det er mye DNS kunne gjort for å nå bedre ut og sette sitt preg på Oslo. Men da må ønsket om å gjøre det være der. Er det? I så fall: Se til Bergen!