Slipp pisken, Monica!

Publisert

I forrige uke foreslo studiedirektør Monica Bakken å piske vekk flere tusen antatt late studenter fra Universitetet i Oslo. Hvis forslaget blir vedtatt må hver student ta minimum 20 studiepoeng i semesteret for å beholde studieplassen. Ifølge Universitas vil dette ramme 4700 studenter. Forslaget vil ikke ha noen positive konsekvenser for studentene eller Universitetet. Det vil derimot nødvendiggjøre flere stillinger i Bakkens egen avdeling.

En annen utilsiktet konsekvens er den negative påvirkningen tiltaket vil ha på studentmiljøet. Frafallundersøkelsen 2010 viste at den viktigste faktoren hvorfor studenter faller fra studiet er mangel på sosialt nettverk. Studentforeningene ved Universitetet er drevet av ildsjeler som ofrer mye tid, ressurser og et potensielt tap av støtte fra Lånekassen for å gi studenter et sosialt, kulturelt og faglig tilbud. Med den foreslåtte innstrammingen vil færre studenter kunne ta på seg dette ansvaret. Dette vil drastisk redusere kvaliteten på det sosiale miljøet ved Universitetet, og enda flere vil falle fra. I stedenfor å kaste ut studenter som ønsker å gjøre mer ut av egen og andres studietid, bør Universitetet oppmuntre, utnytte og styrke deres kompetanse gjennom egne prosjektemner på Senter ved entreprenørskap.

Å få studenter til å gjennomføre studiene krever helt andre tiltak. Det krever at Universitetet legger til rette for at studentene trives. Her har UiO noen gode tiltak på vei, tiltak som bør utvides. Ved MN-fakultetet tilbys alle førsteårsstudenter forebyggende veiledning (ForVei). Studentene får tilbud om en samtale i vårsemesteret for å få råd og veiledning angående studiet. På NTNU har tiltaket vært i bruk i flere år, med økt studiepoengsproduksjon og bedre oppfølging av utsatte studenter som resultat.

«Med UiO-ledelsens forslag vil UiO bli landets nest største utdanningsinstitusjon, og ingen vil trives.»

Universitetet i Oslo er landets største utdanningsinstitusjon. Mange av studentene trives. Med UiO-ledelsens forslag vil UiO bli landets nest største utdanningsinstitusjon, og ingen vil trives.

Powered by Labrador CMS