NSU støtter realfagssatsning

Publisert Sist oppdatert

I Universitas 13. april kan vi lese at Norsk studentunion (NSU) er kritisk til Forskningsmeldingens varslede realfagssatsning. Dette er en feiltolkning av NSUs synspunkt og hva NSU har uttalt til Forskningskomiteen på Stortinget. NSUs kritikk av det manglende fokuset på humaniora og samfunnsfag, må ikke tolkes som en kritikk av satsningen på realfag. Ingeborg Skjelkvåle Ligaarden fra Teknas Studentutvalg har helt rett i sin kommentar i Universitas 20. april om at realfagssatsning er et spørsmål om Norges fremtid. Rekrutteringen til fagene og kompetansen til de som søker har falt dramatisk de siste årene. Derfor er en tung og ambisiøs satsning på matematiske, naturvitenskaplige og teknologiske fag nødvendig og svært viktig.

Derfor har Norsk Studentunion uttalt seg svært positivt til denne satsningen og sa til komiteen at regjeringens prioritering av disse fagområdene både er riktig og viktig. Økt fokus på rekruttering, mer midler til forskning og økt fokus på innovasjon er alle riktige grep i forhold til en satsning på realfagene.

Det NSU uttalte seg kritisk til var at humaniora og samfunnsfag var stort sett fraværende i Forskningsmeldingen. Selv om det er riktig å prioritere en satsning på realfagene, må en ikke glemme humaniora og samfunnsfag. Når regjeringen melder ambisiøs satsning og nesten dobling av den norske forskningsinnsatsen innen 2010, så burde en også mene noe om hva som skal skje innen humaniora og samfunnsfag i denne perioden.

Norsk Studentunion er bekymret over at manglende fokus på humaniora og samfunnsfag i Forskningsmeldingen er et varsel om en manglende satsning i tiden fremover. Selv om prioriteringen av realfag er viktig, må en også satse på å fortsatt være i verdenstoppen innen andre fagretninger.

Powered by Labrador CMS