Akademika sniker ikke

Publisert

Frithjof Eide Fjeldstad skriver i Universitas 5. oktober at Akademika bruker ufine metoder med mål om å tilegne seg monopol på fagbøker i Norge. Blant annet skriver han at Akademika forsøker å «tilsnike seg» kundegrunnlaget til de lokale fagbokhandlerne.

Det har vært store endringer i fagbokmarkedet de senere årene, og markedet er ikke lenger lokalt. Verken Akademika eller andre studenteide bokhandlere er i en monopolsituasjon ved sine respektive campus. Studentene kjøper pensumbøker fra ulike norske og internasjonale fagbokhandlere, både i butikk og på nett. Det er opp til studentene hvor de kjøper bøkene. Slik sett har aldri fagbokmarkedet vært lengre fra noen monopolsituasjon enn i dag.

Som styreleder i SiO mener jeg studentstyringen og nærheten til studiestedene, som er unikt for samskipnadsbokhandlerne, er viktig å dyrke videre til det beste for studentene. Akademika må likevel være konkurransedyktige. Akademika har de siste årene satset på å bygge systemene, ressursene og strategien vi mener er nødvendig for å møte strukturendringer og investeringsbehov i tiden fremover. Akademika har hele tiden vist full åpenhet om denne strategien.

Et viktig skritt i så måte var fusjonen med SiT Tapir, studentbokhandelen i Trondheim, 1. juli i år. Målet med denne sammenslåingen var å styrke forutsetningene for å levere norsk og internasjonal faglitteratur til utdanningsinstitusjonene og studentene også i fremtiden. Videre vil fusjonen gi en mer slagkraftig forlagsvirksomhet. Dette er viktige grep for å kunne opprettholde den studenteide fagbokhandelen.

Fjeldstad frykter at det er samarbeid og sammenslåing innen samskipnadsbokhandlerne som truer den lokale bokhandelen. Jeg mener det motsatte. Jeg har også tro på at samskipnadsmodellen med sin studentstyring og nærhet til lærestedene er det som gir studentene det beste tilbudet av læremidler. Samlet står vi sterkere for å sikre at samskipnadsbokhandelen fortsatt kan være fagbokleverandør til studentene.

Powered by Labrador CMS