Statsbudsjettet, en gresk tragedie

Publisert

På samme måte som Odyssevs ble trollbundet og holdt i sjakk av trollkvinnen Kalypso på hennes øy i syv år, har studentene nå ventet på lovnadene fra Soria Moria om en heltidsstudent i seks år. Odyssevs kom seg fra øyen til slutt, men det måtte guddommelig hjelp til. Man kan spørre seg om studentene vil være like heldige, og om hva denne hjelpen skulle være. Er det et regjeringsskifte, eller kanskje en plutselig opplysning av regjeringen? Jeg tror nok ikke Homer hadde norske studenter i tankene da han skrev Odysseen, men likhetstrekkene mellom vår og Odyssevs’ ferd er nesten forbløffende. Vi har bare om mulig vært litt mer uheldige på vår reise.

«Der vår helt fra det gamle Hellas klarte å unngå sirenenes sang og de farlige klipper, strandet den norske utdanningsskuta på sitt hvileskjær.»

Der vår helt fra det gamle Hellas klarte å unngå sirenenes sang og de farlige klipper, strandet den norske utdanningsskuta på sitt hvileskjær. Etter årets budsjett er det klart at skipet nå har sunket. Det vi må etterlyse er en bergningsaksjon. En slik redning vil best fungere med ett mål for øyet, heltidsstudenten. Det er en kamp vi som studenter ikke har råd til å tape, bokstavlig talt. De relative kostnadene forbundet med det å være student har steget betraktelig raskere de siste årene sett i forhold til studiestøtten. Utgiftene til bolig, strøm, mat og transport er en malstrøm man ikke klarer å navigere utenom. Løsningen for de aller fleste studenter er å jobbe ved siden av. For mange er dette noe som går på bekostning av studiene. Dette er ikke en god situasjon, ikke bare for studentene, men også for staten. De tapte inntektene og de økte utgiftene staten har når en student må ta et år ekstra er flerfoldige ganger høyere enn kostnadene forbundet med en økning i studiestøtten til halvannen ganger grunnbeløpet i folketrygden. En økning på 30.000 per år, der bare 12.000 vil være ren støtte, vil knapt merkes på statsbudsjettet. Heltidsstudenten og kvalitetsfokus i utdanningen vil være gode våpen mot det sekshodede monsteret vi finner i fremtidige finanskriser og arbeidsledighet. For det er nettopp kunnskapen som vil sørge for et bærekraftig Norge også i årene som kommer.

En annen karakter Odyssevs møter på er trollkvinnen Kirke. Hun holder mannskapet hans i sjakk ved å tilby dem forhekset mat og god vin, som igjen forvandler de til griser. Bare Odyssevs klarer å motstå hennes trolldom, og ser konsekvensene av gavene. Det er jo et gammelt ordtak om grekere og gaver, men dette blir en avsporing. Vi studenter har ikke fått så mye vin eller mat, vi forventes å ta til takke med mindre enn som så. De myntene vi har fått ekstra hver måned dekker nok en middag eller to, som vi kan nyte i bopelen vår som vi egentlig ikke har råd til å bo i. Jeg forventer at studentene er betraktelig mer oppegående enn det forfyllede mannskapet til Odyssevs, og ikke blir blendet av de knappene og glansbildene vi har fått.

Det gikk heldigvis bra med Odyssevs til slutt. Fremtidsutsiktene våre er derimot langt fra like lyse. Man får bare håpe at vi slipper å kjempe mot Poseidon eller ofre til de døde, og at vår Odyssé bringer oss hjem til slutt.

Powered by Labrador CMS