Si i fra, Ottersen.

Publisert

solidaritet

Dersom norsk akademia ønsker å være en demokratisk fanebærer bør vi tørre å si ifra når studenter og akademikere ved våre partnerinstitusjoner blir utsatt for grove overgrep.

Rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, har trukket frem viktigheten av mer demokrati og universitetenes sentrale rolle i kampen mot diskriminering. UiO har et bredt kontaktnett og samarbeider med en rekke utenlandske utdanningsinstitusjoner. Av disse er det ikke alle som nyter de demokratiske rettighetene vi anser som selvsagte ved læresteder i Norge. Norske studenter har frihet til mobilisering og ytring av meninger, mens studenter i Zimbabwe risikerer fengsel for agitasjon når de opptrer i grupper på mer enn fem. I Colombia går paramilitære målrettet til verks mot studenter som engasjerer seg for en fredelig løsning på konflikten i landet. Hvordan stiller UiO seg til slike menneskerettighetsbrudd?

Det finnes etiske retningslinjer for det meste av hva UiO foretar seg. Når det kommer til akademisk samarbeid ser det imidlertid ut til å være mangel på konkrete tiltak. SAIH og Studentparlamentet ved UiO mener det er på tide med offentlige og klare etiske retningslinjer for bilaterale forskningssamarbeid, utvekslingsprogram og fellesgrader. Det kan være så enkelt som å opprette selvevalueringsrapporter for samarbeidsinstitusjoner rundt forhold som ytrings- og forsamlingsfrihet på campus. Dialog skal heller ikke undervurderes som et effektivt middel for å kreve overholdelse av menneskerettigheter. Vi krever ikke boikott, men tiltak som forplikter UiO til å være aktive i kampen for et frigjørende globalt akademia.

SAIH og Studentparlamentet ved UiO tar rektor på ordet når han på sin blogg 14. august oppfordrer studenter til å si ifra dersom det oppdages diskriminering på grunnlag av tro, hudfarge, kjønn eller politisk ståsted. Nå oppfordrer vi Ottersen og resten av UiO-ledelsen til å gjøre det samme.

Powered by Labrador CMS