Styreproffer styrer bra

Publisert

Journalist i Universitas, Mia Caroline Bratz, stiller i sin kommentar spørsmål ved bruken av eksterne representanter i Universitetsstyret. Slik jeg ser det har forfatteren misforstått Universitetsstyrets rolle.

Universitetsstyrets hovedoppgaver er å trekke opp strategien for UiOs utdannings- og forskningsvirksomhet og legge planer for den faglige utvikling. Styrets nivå er overordnet og det er ansvarlig for universitetet som helhet. Dette innebærer åtte fakulteter, museer og bibliotek i tillegg til UiOs verdier og eiendomsmasse.

Bratz mener fokus på enkeltsaker og faglig kompetanse bør økes, også her misforstår hun Universitetsstyrets rolle og funksjon. Universitetsstyret er ansvarlig for hele UiO, den konkrete utformingen av undervisning bør ligge til fakultetene og instituttene. Også effektivitetshensyn taler for dette, da saksmengden for Universitetsstyret ville blitt alt for stor om det også skulle ta opp slike spørsmål. De lokale enhetene er i tillegg langt bedre skikket å styrke den faglige kompetansen ved nærhet til studenter og undervisning.

Jeg mener altså at det kan være viktig med en debatt i forhold til antall eksterne representanter. Samtidig som det bør være et krav at ikke alle representantene kommer fra universitetsmiljøet. Det er svært viktig å bevare de eksternes alternative tenkemåte, verdisett og uavhengighet. Etter min mening er næringslivets representanter i Universitetsstyret nesten like viktige som studentene.

Innlegget er noe forkortet

Powered by Labrador CMS