Studentvaktene mangler tillitsvalgte

Publisert

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus finnes det flere titalls studenter ansatt av institusjonen som studentassistenter, IT-vakter eller studentvakter ved læringssentre og bibliotek. Studenter med en deltidsjobb på skolen havner ofte i en uavklart mellomsituasjon, uten noen form for tillitsvalgtapparat å støtte seg til.

Det er med studentassistenter som andre arbeidstakere. Av og til oppstår det ubehagelige situasjoner på arbeidsplassen. I tilfeller der andre arbeidstakere kanskje ville henvendt seg til den lokale fagforeningen, har vi i Studentparlamentet opplevd at studentassistenter gjerne henvender seg til studentrådet eller Studentparlamentet. Andre søker kanskje bistand hos en kontaktlærer eller foreleser de har spesielt stor tillit til.

Men er dette rette veien å gå? Som ansatt ved studiestedet ditt er det lett å fortsatt anse deg selv som student. Sannheten er at du befinner deg i en arbeidstakerposisjon overfor Høgskolen. Du blir ikke lenger regnet som student, og denne lille forskjellen kan gjøre det mye vanskeligere å få den bistanden du trenger.

Da Studentparlamentet nylig tok initiativ til å opprette et «Kontaktforum for læringssenter og bibliotek», der både studenter og studentvakter med god kjennskap til tjenestetilbudet på bibliotekene skulle være representert, fikk vi klar beskjed fra øverste hold: Å opprette et kontaktforum var en god idé. Det å bringe inn studentassistentene i et slikt råd var nok likevel ikke særlig hensiktsmessig.

«Per i dag finnes det ingen tillitsvalgte blant studentvaktene.»

Hvor er det så meningen at studentvaktene skal kunne komme med sine tilbakemeldinger? Per i dag finnes det ingen tillitsvalgte blant studentvaktene, det finnes ingen råd eller utvalg, ingen kontaktpersoner (foruten arbeidsgiveren) tilgjengelig.

«Som arbeidstaker må du organisere deg for å få denne typen bistand», vil enkelte kanskje si. Det er en sannhet som ikke nødvendigvis er selvsagt for en student som føler at studentassistentjobben er mer eller mindre «en del av studiet».

Ansettelsesforholdet mellom studentassistent og Høgskolen er på flere måter en uvanlig arbeidssituasjon. Det kan oppstå problemstillinger som ikke er dagligdags kost i andre arbeidssammenhenger. Vi i Studentparlamentet mener derfor det er på tide at Høgskolen tar ansvar overfor alle studentene de tilsetter. Når konflikter oppstår holder det ikke å si: «Vi har ikke ansvar i denne saken, de skulle selv ha tenkt på å organisere seg».

Hvis så er tilfelle bør det snarest iverksettes tiltak for å synliggjøre det tilbudet som finnes for organiserte arbeidstakere ved Høgskolen, slik at flere studentvakter kanskje tar skrittet inn i en fagforening eller et forbund.

Og det finnes ingen unnskyldning for å la være å opprette et organ der studentvaktene kan komme med tilbakemeldinger til sine arbeidsgivere og ta opp mangler eller kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen.

Powered by Labrador CMS